Перший відкритий усім вітрам урок

03.09.2013
Перший відкритий усім вітрам урок

Урок просто неба. (автора.)

Першовересневої ідилії з нагоди початку нового навчального року в Полтаві не вийшло. Бо ж саме першого вересня в ті хвилини, коли посадовцям і чиновникам належало вітати дітей на святкових шкільних лінійках, до них «у гості» під стіни міської ради прийшли учні початкової школи з околиці Полтави — селища Червоний Шлях — та їхні батьки. В такий спосіб вони протестували проти її закриття. За сприяння народного депутата України Юрія Бублика та репрезентованої ним партії «Свобода» тут було влаштовано перший відкритий усім вітрам урок просто біля входу до міськради, де сіли за парти близько трьох десятків учнів першого–четвертого класів. Батьки останніх категорично не згодні з такою «оптимізацією» їхньої школи, що була філією міської ЗОШ №12: нинішнього літа її зачинили, обідрали стіни, повиривали «з м’ясом» недешеве майно, вивезли його до основного приміщення й перевели туди всіх учнів.

Рішення остаточне й оскарженню не підлягає?

За таких умов наймолодші школярики змушені будуть долати майже трикілометрову відстань до міського навчального закладу автобусом або пішки. У першому випадку — аварійною дорогою зі звивистим гірським «серпантином», у другому — пішохідними стежками, які ведуть через такі ж небезпечні для малечі старі сходи, залізничний тунель і зарості дерев та чагарників. До того ж на ремонт своєї старенької, але затишної школи, де навчалося більше півсотні «початківців», а також на закупівлю меблів, обладнання для неї батьки витратили чималі особисті кошти. З проханням не закривати її вони зверталися до міської влади неодноразово.

Не допоміг і «гучний» візит згаданих батьків разом із дітьми та народними депутатами України Юрієм Бубликом і Сергієм Капліним у кабінет очільниці міського управління освіти Наталії Дорохової, що відбувся 22 серпня. Пані Наталія та «профільна» заступниця міського голови Світлана Порохня повідомили тоді присутнім: рішення про закриття приміщення школи у селищі остаточне. Оскільки у навчальному закладі, що має вигляд сільської хати, позбавлений спортзалу та інших умов, неможливо забезпечити належну якість освіти. Та й радитися при цьому з місцевою громадою, на їхнє переконання, не обов’язково. Бо ж школу №12 за її юридичною адресою не закривають, а лише переводять туди учнів із філії. А це, мовляв, «внутрішні» питання керівництва школи.

Однак такі аргументи посадовців лише підігріли пристрасті та, власне, спричинили згаданий перший урок у закритій початковій школі під стінами міськради. На ньому батьки дітей, педагоги, громадські активісти, народні депутати Юрій Бублик та Олег Ляшко наголошували на безумовному пріоритеті безпеки та здоров’я наймолодших школярів. При цьому голова селищного комітету Червоного Шляху Оксана Яковлєва зазначила, що батьків і дітей тут було б іще більше, якби не рекомендації «згори», власне, залякування потенційних учасників акцій протесту з боку міської влади.

«Домашнє завдання» для влади

А Людмила Криворучко, педагог із 40–річним стажем, яка пропрацювала в цій школі 22 роки, повідомила, що днями її фактично примусили написати заяву на звільнення тільки за те, що вона боролася проти закриття навчального закладу. За словами жінки, у селищі, де мешкає понад 5 тисяч людей, школа була фактично єдиним громадсько–культурним осередком. Тепер же місцеву молодь і дітей, яких там достатньо, «виховуватимуть» лише генделики та численні «точки» з продажу самогону й наркотиків...

То чого варта насправді така сумнівна «економія коштів» саме на школі? Мама третьокласниці Емма Балкова та її «сестри по нещастю» поінформували «УМ» і про інші вимоги жителів Червоного Шляху до влади. Йдеться передовсім про необхідність негайно розпочати ремонт тієї ж таки аварійної дороги та відновити роботу медичного пункту з відкриттям у ньому чи деінде аптеки. Бо ж сьогодні селище, до якого «навпростець» із центру міста можна дійти за півгодини, нагадує забуту Богом і владою периферію. Згадують про неї тільки перед виборами, коли тій же владі треба попіаритися на тлі красивого гасла про «місто без околиць».

...Відкритий урок біля мерії провели активісти «Студенської Свободи» — майбутні педагоги. Дітям вони розповідали про символи Української держави та її Основний закон. А дорослі вкотре вчилися відстоювати гарантовані Конституцією права. Тож якщо міська влада й надалі ігноруватиме вимогу мешканців селища про поновлення навчання в їхній школі, батьки учнів пообіцяли разом із дітьми влаштувати наступний «відкритий» урок уже в кабінеті міського голови Олександра Мамая.