За крок до війни

03.09.2013

Президент США Барак Обама вирішив не ухвалювати таке важливе рішення одноосібно й офіційно звернувся до Конгресу щодо схвалення військової операції проти Сирії. Сенат і Палата представників оголосять своє рішення орієнтовно в середині вересня. Тож такою швидкою, як прогнозували експерти, атака США на Сирію вже точно не буде.

Приблизно тоді ж має бути готовим звіт інспекторів ООН про результати розслідування ймовірного застосування хімічної зброї військами сирійського президента Башара Асада. Судячи з усього, інспектори готові підтвердити факти застосування забороненої зброї, оскільки Генсек ООН Пан Кі Мун несподівано змінив свою позицію на 180 градусів. Ще кілька днів тому він закликав вирішити конфлікт дипломатичними методами, а позавчора підтримав рішення США про силове покарання Сирії.

Білий дім передав головам Сенату та Палати представників проект резолюції, яка уповноважить президента США до воєнної операції в Сирії у зв’язку із застосуванням там хімічної зброї проти мирного населення. Одночасно Барак Обама та його радники розпочали агітаційну кампанію, аби переконати американських конгрес­менів підтримати проведення такої операції проти Сирії. Позавчора відбулися брифінги та консультації з членами Верхньої і Нижньої палат Конгресу, які щойно повернулися з відпустки.

Водночас сумніви щодо доцільності військового вторгнення в Сирію залишаються у представників як опозиційної до Обами Республіканської, так і його власної, Демократичної, партії.

Тим часом члени Ліги Арабських Держав на зустрічі у Каїрі закликали Раду Безпеки ООН та міжнародну спільноту вжити заходів щодо сирійської влади, яка, на думку Ліги, несе відповідальність за використання хімічної зброї. У тексті резолюції ЛАД ідеться про необхідність засудити винуватців злочину та підтримати сирійський народ. Єгипет, на відміну від Саудівської Аравії (яка підтримала військових у справі повалення єгипетського президента Мохаммеда Мурсі), заявив, що не підтримує військові дії проти Сирії, але проголосував за резолюцію Ліги. Міжнародні аналітики переконані, що атака на Сирію — це лише справа часу. Однак вони також упевнені, що закінчити цю війну можна буде лише шляхом переговорів.

Осторонь сирійського конфлікту не залишився і Папа Римський Франциск. Під час недільної меси він звернувся до вірян та світових політиків з емоційним закликом: «Хай ніколи більше не буде війни!». І повідомив, що оголошує суботу, 7 вересня, днем посту та молитов за мирне розв’язання конфлікту у Сирії й уникнення військової інтервенції на Близькому Сході. «Є суд Божий, є також суд історії над нашими вчинками, від якого не можна втекти», — попередив понтифік.

У Ватикані молитися за мир будуть на площі святого Петра з 19.00 до опівночі 7 вересня. Папа запросив до участі в цій молитві всіх християн світу та віруючих інших релігій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>