«Фукусіма» в агонії

03.09.2013
«Фукусіма» в агонії

Міністр торгівлі Японії Тосіміцу Мотегі особисто проінспектував стан робіт із ліквідації витоку радіоактивної води на АЕС «Фукусіма».

Рівень радіації навколо японської атомної станції «Фукусіма» у 18 разів вищий, ніж вважалося раніше, попередила влада Японії. Минулого тижня компанія–оператор станції, ТЕРСО, повідомила, що з одного з резервуарів у ґрунт витекло щонайменше 300 тонн радіоактивної води. Згідно з новими вимірюваннями, зробленими поблизу резервуара в суботу, рівень радіації там достатній для смерті людини впродовж чотирьох годин.

Як пояснила компанія, коли витік було виявлено, встановити його масштаби в повному обсязі не вдалося, оскільки було використано занадто слабке обладнання. Згідно з новими даними, рівень радіації там становить 1800 мілізівертів на годину. Нові дані особливо важливі, оскільки з минулого тижня біля резервуара по кілька годин на день працюють люди, намагаючись зупинити витік.

Окрім того, в ТЕРСО повідомили: ще один прорив виявлено на іншій трубі, що випромінює радіацію на рівні 230 мілізівертів на годину. Вважається, що це вже четвертий серйозний витік із резервуарів на «Фукусімі». Його кваліфікували як «серйозний інцидент» третього рівня. За міжнародною шкалою ядерних подій INES, подіям надається один із семи рівнів небезпеки, починаючи з нульового, який вважається незначним з точки зору безпеки. Події першого–третього рівнів позначаються як «інциденти», тоді як для четвертого–сьомого рівнів використовують термін «аварія».

На думку деяких експертів, масштаби витоку радіоактивної води можуть бути серйознішими, ніж офіційно визнає ТЕРСО. Тому вчора фахівці розпочали процес виведення з дії передостаннього реактора «Фукусіми», який ще працює. Сьогодні його вимкнуть повністю. А останній діючий реактор найвідомішої японської АЕС буде виведено з експлуатації до 15 вересня.

Обидва реактори ще раз ретельно перевірять з точки зору безпеки, і лише після цього буде ухвалено рішення щодо майбутнього АЕС «Фукусіма». Експерти схиляються до думки, що вона вже ніколи не відновить діяльності. Нагадаємо, внаслідок землетрусу та цунамі у березні 2011 року на електростанції сталася аварія, яку фахівці назвали найбільшою після Чорнобильської катастрофи 1986 року. З околиць АЕС відселили кілька десятків тисяч мешканців.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>