Африканський бур’ян з’їсть Дніпро?

30.08.2013
Африканський бур’ян з’їсть Дніпро?

Пістія за короткий проміжок часу може вкрити «килимом» усю поверхню водойми. (з сайта mojbiljniakvarijum.org.)

Пістія — екзотичні африканські водорості — вже нахабно господарює на Сіверському Дінці у Харківській області. Причому розповсюдилася там за дивовижно короткий термін. Отож зовсім не безпідставно забили на сполох вже і в Дніпропетровську. «Пістія є злісним бур’яном, — зазначає Борис Барановський, провідний науковий співробітник Науково–дослідного інституту біології Дніпропетровського Національного університету імені Олеся Гончара. — За короткий проміжок часу вона може повністю покрити невелику водойму, прирікаючи її на загибель». Небезпечна пістія і для водозаборів — може забити їх до непрохідності, а також — для судноплавства.

Пістія має вигляд зеленолистої розетки, що плаває на поверхні водойм. За короткий час може вкрити всю поверхню плеса, через це у водоймі може загинути все живе. Адже такий рослинний «килим» перешкоджає нормальному надходженню сонця і повітря. Потрапила в наші води пістія, швидше за все, з чийогось приватного ставка, адже в декорі дизайнери часто використовують ці водорості.

Щоправда, ця тропічна рослина гине за температури нижче +15 градусів. Однак від того втіхи мало. Адже численні промислові підприємства, а також тепло– та електростанції скидають до водойм гарячу воду. Відтак підвищується й її загальна температура. Тому Борис Барановський висловлює занепокоєння з приводу того, що невдовзі африканські водорості пануватимуть і на Дніпрі, де є немало ділянок iз теплою водою.