Готовність до війни

30.08.2013
Готовність до війни

Серед сирійських повстанців до війни готові навіть жінки. І Захід планує їх підтримати, попри те, що противники режиму Башара Асада насправді нічим не кращі за нього самого. (Рейтер.)

Барак Обама заявив у інтерв’ю громадському телеканалу PBS: Сполучені Штати вважають неспростовним той факт, що саме сирійський уряд застосував хімічну зброю під Дамаском на минулому тижні, внаслідок чого загинули сотні людей. Він зазначив, що застосування цієї зброї зачепило американські національні інтереси. Проте рішення щодо «дій у відповідь» Обама досі не ухвалив.

«Я наголошую, що ще не ухвалив рішення. Але режим Башара Асада одержав досить сильний сигнал, що йому краще не робити цього (застосовувати хімічну ­зброю. — Ред.) знову», — заявив президент США.

Американські ЗМІ повідомляють, що Вашингтон дізнався про «беззаперечне» застосування хімічної зброї сирійськими урядовими військами завдяки перехопленій телефонній розмові між представником міністерства оборони Сирії та командувачем з’єднання хімічних військ. Водночас газета «Нью–Йорк таймс» висловлює здивування тим фактом, що адміністрація Обами, нібито володіючи неспростовними доказами застосування хімічної зброї режимом Асада, досі їх не оприлюднила.

Велика Британія намагалася підштовхнути постійних членів Ради Безпеки ООН до ухвалення резолюції, що дозволила б ужити заходів для захисту сирійського цивільного населення. Проте Росія не погодилася на такий документ, тож із дипломатичного глухого кута вийти не вдалося.

«Ми вже маємо нашу власну, дуже певну, точку зору щодо того, хто винний, — це режим Асада. Насправді немає жодного резонного пояснення, аби звинувачувати когось іншого. Одначе цілком зрозуміло, що люди хочуть почути, що скажуть інспектори ООН, і щоб їх висновки було включено до резолюції», — заявив міністр закордонних справ Об’єднаного Королів­ства Вільям Хейг.

Двадцятеро інспекторів ООН усе ще перебувають у Сирії, де вивчають обставини хімічної атаки. Згідно з розпорядженням Генерального секретаря ООН Пан Кі Муна, вони повинні завершити розслідування до сьогоднішнього дня, а вже в суботу залишити Сирію.

Тим часом Дамаск, як і раніше, заявляє, що хімічну зброю застосували повстанці, яких сирійська влада називає не інакше, ніж «терористами». Режим Башара Асада також звинувачує Захід у тому, що він вигадує приводи для удару по Сирії. Ба більше: заступник міністра закордонних справ Сирії Файзал ас–Макдад заявив, що західні держави допомогли повстанцям застосувати хімічну зброю.

Можливий американський удар по сирійських військах у відповідь на нібито застосування хімічної зброї навряд чи змінить ситуацію в країні, вважає впливова британська газета «Гардіан». На думку видання, якщо західні країни діятимуть, як обіцяють, тобто буде зроблено тільки незначні «хірургічні» ракетні удари по Сирії, то це може навіть обернутися на користь Асада, який використає зовнішнє втручання як привід, аби збільшити тиск на пов­станців.

А тим часом сирійська армія може використати пілотів–камікадзе проти можливого втручання іноземних військових, пише «Гардіан» із посиланням на офіцерів сирійської армії. За словами співрозмовника видання, 13 пілотів цього тижня підписали зобов’язання «сформувати команду мучеників–самогубців, які б знищували військові літаки США». А загалом понад 8 тисяч сирійських військових готові стати камікадзе, аби зупинити можливе військове втручання західних сил у країну, заявив співрозмовник видання.

Імовірність військової операції в Сирії зростає щогодини , тож мешканці Дамаска почали активно готуватися до нападу. Як повідомляє «Євроньюз», у сирійській столиці масово скуповують товари першої необхідності. У банках та біля банкоматів вишикувалися черги: люди квапляться зняти гроші. Проте аж такої паніки в місті поки що немає, і більшість місцевих жителів налаштовані патріотично. Хоч якщо Захід вирішить атакувати Дамаск, ховатися їм буде ніде. Адже військові та урядові об’єкти в столиці розташовані в безпосередній близькості до житлових кварталів.

ПОЗИЦІЯ СВІТУ

Ставлення міжнародної спільноти до потенційного вторгнення іноземних військ у Сирію розділилося. Позиція Росії та Китаю сумнівів не викликає: ці держави категорично проти втручання у чужі внутрішні справи. Проте й країни Заходу не такі одностайні в своєму рішенні, як на те сподіваються Сполучені Штати. Так, Австрія відмовилася надати свій повітряний простір для прольоту бойових літаків НАТО на випадок їх передислокації з метою завдання удару по Сирії.

Офіційний Відень наголошує, що займає нейтральну позицію щодо сирійського конфлікту. Раніше австрійська влада неодноразово закликала країни Заходу утриматися від будь–яких дій, що виходять за рамки мандата ООН. На вторгнення в Сирію такого мандата, нагадаємо, Організація Об’єднаних Націй поки що не давала.

Тим часом Туреччина, яка межує із Сирією і вже прийняла сотні тисяч сирійських біженців, розвернула в бік свого небезпечного сусіда зенітно–ракетні комплекси та радари. Підрозділи турецької ППО, розташовані неподалік сирійського кордону, приведено в посилений режим. Позавчора міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу наголосив, що збройні сили країни готові «зробити все для забезпечення безпеки Туреччини». «Все» передбачає, в тому числі, й ракетні удари у відповідь — таке право турецькі збройні сили отримали завдяки рішенню парламенту рік тому.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

В Ізраїлі після повідомлень про хімічну атаку в передмісті Дамаска й імовірне вторгнення іноземних військ у Сирію почався «протигазний бум». Як повідомляє сайт Newsru Israel, тисячі людей стоять у чергах, щоб отримати протигази, і коли їх бракує на всіх, починаються запеклі бійки.

Як це завжди трапляється в таких випадках, не обійшлося й без охочих підзаробити: протигази, які ізраїльська влада роздає населенню безплатно, вже з’явилися у продажу на інтернет–аукціоні eBay. Вартість одного — від 20 до 50 доларів, залежно від розміру (в асортименті є й дитячі). Сімейний комплект — два дитячі та два дорослі протигази — обійдеться у 100—190 доларів.

Тим часом управління тилом Армії оборони Ізраїлю звернулося до населення з проханням не відкривати коробки з протигазами до спеціального розпорядження. Адже термін зберігання запакованого протигаза становить 25 років, а розпакованого — лише рік.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>