Сесія без учнів

30.08.2013
Сесія без учнів

Уже у вівторок сесійна зала заповниться людьми. (УНІАН.)

Літо закінчується, а з ним і канікули. Не лише у школярів, а й у народних депутатів, які в більшості своїй відпочивають значно краще, ніж учні (хіба порівняєш Канари або Лазурове узбережжя зі шкільними «таборами на асфальті»!).

Ще одна перевага депутатського мандата над учнівським квитком — 1 вересня, тобто в неділю, парламентаріям «до школи» йти не доведеться навіть заради «урочистої лінійки». Відкриття третьої сесії Верховної Ради VII скликання відбудеться у вівторок, 3 вересня.

Як прогнозує Голова ВР Володимир Рибак, буде вона непростою. При цьому в інтерв’ю телеканалу «Рада» спікер висловив сподівання, що «учнів» у парламенті вже не залишилося: «Вже минув період адаптації багатьох депутатів, і я хочу вірити в те, що вже багато депутатів, які вперше прийшли в парламент, з учнів стануть дійсно депутатами і будуть дослухатися один до одного», — зауважив Рибак.

Очільник Верховної Ради передбачає «емоції й наелектризовану» ВР, адже наближаються президентські вибори, а в парламенті є «мінімум п’ять кандидатів у президенти». «Звісно, вони будуть виступати, вони будуть одне одного критикувати, а всі разом будуть шукати приводи, щоб покритикувати владу», — припустив Рибак.

Одним із найнагальніших і найважливіших питань, які Україна вирішуватиме впродовж наступної сесії парламенту, буде підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Як визнав Голова ВР, від того, як вирішиться це питання, залежатиме подальший розвиток нашої держави. Тож у вересні–жовтні всі нардепи, незалежно від політичного забарвлення, мають об’єднатися й ухвалити ще низку необхідних для виконання умов ЄС законів. Зокрема, про прокуратуру, судоустрій, а також виборче законодавство.

За словами спікера, на сьогодні в парламенті зареєстровано 1,5 тисячі законопроектів. Близько третини з них внесли депутати від більшості — Партії регіонів і КПУ, приблизно стільки ж — три опозиційні фракції, а решта — пропозиції Кабінету Міністрів та інших суб’єктів законодавчої ініціативи.

ДО РЕЧІ

Громадські активісти збираються 2 вересня о 9:30 провести акцію «Євронаступ», у рамках якої планують пікетувати Погоджувальну раду парламенту. Акція відбуватиметься під прапорами України та ЄС, повідомляє УНІАН.

Серед вимог, які висунуть організатори акції парламентаріям, — розглянути вже на цій сесії всі необхідні євроінтеграційні закони, відмовитись на цей період від внесення провокаційних законопроектів та блокування трибуни, забути про партійність до саміту у Вільнюсі і працювати винятково на національний інтерес.