НОВИНИ ПЛЮС

29.08.2013

Колишній президент ФРН постане перед судом

Колишній президент Німеччини Крістіан Вульф постане перед судом за зловживання службовим становищем. Процес над екс–главою держави почнеться 1 листопада в земельному суді Ганновера. Прокуратура вимагала притягнути Вульфа до відповідальності за отримання хабара від кінопродюсера Давіда Греневольда. Суд, однак, пом’якшив обвинувачення.

Це перший випадок, коли екс–глава Федеративної Республіки буде змушений постати перед судом. Справа пов’язана з подіями 2008 року, коли Греневольд частково профінансував поїздку Вульфа та його дружини на мюнхенський пивний фестиваль «Октоберфест». Ідеться всього лише про 750 євро, але якби цей випадок було кваліфіковано як хабарництво, це загрожувало б підсудному п’ятирічним ув’язненням. За зловживання службовим становищем заради отримання зиску передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном до трьох років або грошовий штраф.

Азербайджан: висуванця опозиції не допустили до президентських виборів

Головний кандидат від азербай­джанської опозиції Рустам Ібрагімбеков не зможе брати участь у президентських виборах, що відбудуться в жовтні. ЦВК Азербайджану відмовила йому в реєстрації через те, що Ібрагімбеков має подвійне російське й азербайджанське громадянство.

Відомий кіносценарист Рустам Ібрагімбеков був обраний кандидатом у президенти Національною радою демократичних сил, створеною в травні цього року з метою об’єднання опозиційних сил Азербайджану. Нині президентом країни є Ілхам Алієв, який 2003 року успадкував владу від свого батька Гейдара Алієва, що правив Азербайджаном з 1969 року. Минулої п’ятниці Національна рада демократичних сил визначилася ще з одним кандидатом, якщо Ібрагімбекова не зареєструють.

Теракти в Іраку: понад 40 жертв

У результаті серії вибухів у столиці Іраку Багдаді загинули щонайменше 44 та отримали поранення понад 150 людей. Більшість вибухів прогриміла в шести шиїтських кварталах Багдада у вранішні години пік. Мішенями атаки були паркінги, базари та ресторани. Як повідомляє агенція «Франс–пресс», у повітря злетіло не менше 10 начинених вибухівкою автомобілів.

З початку цього року в Іраку загинули щонайменше 4130 цивільних осіб, а поранення отримали приблизно 10 тисяч іракців. Найбільш кривавим був липень — 1060 загиблих.

Катастрофа літака в Німеччині

Позавчора увечері на заході Німеччини на полі поблизу міста Дортмунд розбився легкий літак типу Piper PA–28R–180. У катастрофі загинули п’ятеро людей, зокрема одна дитина. Троє інших дітей, які перебували на борту літака, отримали поранення. Місцева влада повідомила, що пасажири літака поверталися з відпочинку на узбережжі моря.

Обвали будинків у Бразилії та Індії

У передмісті бразилійського міста Сан–Паулу в результаті обвалу двоповерхової будівлі вчора загинули щонайменше сім і поранено 24 людини. У будинку, який перебудовували з бензозаправки на продуктовий супермаркет, перебувало приблизно 35 робітників.

Учора ж завалився житловий будинок у місті Вадодара, штат Гуджарат, на заході Індії. Станом на вчора по обіді з–під завалів витягли тіла вісьмох загиблих, ще десятеро людей залишалися в руїнах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>