Гуртом і Асада бити легше

29.08.2013
Гуртом і Асада бити легше

Незважаючи на жахи війни, навіть у сирійських повстанців бувають мирні радощі. (Рейтер.)

Схоже, вторгнення іноземних військ у Сирію залишається тільки питанням часу. З кожним днем більш виразно вимальовується склад коаліції держав, готових до збройного втручання у досі внутрішній конфлікт між сирійськими повстанцями та владою. США, Франція і Велика Британія дають чіткий сигнал про готовність воювати з режимом Башара Асада, якого звинувачують у застосуванні хімічної зброї.

Поки що офіційно такого рішення не ухвалено, але більшість міжнародних оглядачів вважає, що війна є фактично невідворотною. Попри те, що Росія й Китай, як і раніше, виступають категорично проти цього і блокують ініціативи Ради Безпеки ООН у цьому напрямі.

Держави потенційної антиасадівської коаліції вже узгоджують свою позицію з арабськими державами в регіоні: Саудівською Аравією, Катаром та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

«Гаряча телефонна лінія» президента США Барака Обами аж розпечена: за останні дні він провів 88 телефонних розмов із керівниками країн «Великої вісімки». Головна телефонна розмова Обами відбулася позавчора з прем’єр–міністром Великої Британії Девідом Камероном. Як і під час конфліктів в Іраку та Афганістані, британці будуть головними союзниками американців у нападі на режим Асада. Камерон, зокрема, заявив, що світ не може стояти осторонь, поки сирійський уряд застосовує хімічну зброю проти власного народу.

Якими будуть подальші дії Британії, Національна рада цієї держави обговорить трохи згодом. Хоча британських депутатів терміново відкликали з літньої перерви, тож відповідне питання можуть винести на голосування вже сьогодні. Глава британського уряду не повідомив деталі, але наполіг на тому, що будь–яка інтервенція в Сирію буде законною та адекватною.

Тим часом США вустами міністра оборони Чака Хейгла вже заявили, що їхні сили «готові до дій». При цьому в Білому домі наголошують, що Вашингтон не має планів щодо зміни режиму в Сирії, а будь–яка військова кампанія буде обмеженою в масштабах та без застосування наземних сил.

Тим часом Росія, Китай та Іран попереджають про те, що Москва називає «катастрофічними» наслідками нападу на країну, яку шматує внутрішній конфлікт. Російський віце–прем’єр Дмитро Рогозін заявив у «Твіттері», що Захід поводиться щодо ісламського світу, як «мавпа з гранатою».

ІНІЦІАТИВА

Перед майже неминучим вторгненням Заходу в Сирію дехто в Москві втрачає самоконтроль. Досить відомий російський політолог, завідувач відділом Прибалтики Інституту країн СНД Михайло Александров запропонував у разі, якщо США із союзниками втрутяться у сирійський військовий конфлікт, ввести російські війська в Естонію, Латвію та Литву. «Росія має чітко дати Заходу зрозуміти, що за агресію щодо Сирії він заплатить високу ціну», — заявив доктор політології. Александров також вважає, що окупацію трьох прибалтійських країн буде неважко здійснити, оскільки місцеве російськомовне населення привітає російські танки квітами.

Крім того, Александров закликає російську владу здійснити демонстративне ядерне випробування в Арктиці, щоб показати готовність Москви застосувати ядерну зброю. «Зі США можна розмовляти лише однією мовою — мовою сили. Вони не розуміють жодної іншої», — наголошує «експерт». І, що головне, багато хто в Кремлі, хай неофіційно, поділяє його погляди.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>