Капелюшки з хроном

28.08.2013

Починається активний сезон збору грибів. Частину зібраних капелюшків і ніжок господині просто заморозять, а частину замаринують. Для маслюків підійде такий рецепт — гриби, мариновані з зеленою цибулею і хроном.

На 500 грамів очищених маслюків потрібен лавровий листок, 2 столові ложки солі, 1,2 л фільтрованої чи джерельної води, половина столової ложки цукру, 1,5 столової ложки оцту 7%, гілочка кропу, 3 зубчики часнику, 2 пучки зеленої цибулі, хрін. У велику каструлю викладіть лавровий лист, сіль і влийте 1,2 літра холодної фільтрованої води. Доведіть до кипіння і додайте очищені і промиті гриби. На сильному вогні варіть маслюки 15 хвилин. В цей же час починайте стерилізувати банки і кришки, на цю процедуру буде потрібно близько 15–20 хвилин. Приготуйте маринад. Спробуйте киплячу воду на смак, перевірте, чи достатньо солі. Додайте цукор і оцет, знову спробуйте. Смак повинен бути ненасиченим кисло–солодким. Варіть маринад іще 10 хвилин на сильному вогні. Перед закінченням варіння додайте у каструлю парасольки кропу, нарізані на шматочки 4–5 сантиметрів, часник зубчиками і зелену цибулю, нарізану так само, як і кріп. Обчистіть і ошпарте окропом маленький шматочок хрону, додайте його в розсіл і зніміть каструлю з вогню. Розкладіть гриби разом із маринадом у стерилізовані банки. Відразу закрутіть усі банки і переверніть їх, обгорніть ковдрою і перевірте, чи не виходить рідина. Якщо маринад просочується, то закрийте кришки щільніше. Через 8–10 годин приберіть гриби в прохолодне місце.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>