Сирія за «хімічною» завісою

28.08.2013
Сирія за «хімічною» завісою

Щодня у Сирії гинуть люди. (Рейтер.)

Держсекретар США Джон Керрі виступив із різкими заявами на адресу сирійської влади, засудивши те, що він назвав «беззаперечним» нападом із застосуванням хімічної зброї. Керрі зазначив, що докази хімічної атаки в передмісті Дамаска є «переконливими», і Білий дім володіє додатковою інформацією про напади, але оприлюднить її пізніше. В адміністрації Барака Обами також вважають, що відстрочки з допуском інспекторів ООН на місце ймовірної хімічної атаки свідчать про намір уряду Сирії щось приховати.

Хоча пізніше речник Білого дому Джей Керні заявив, що таки є, хай «дуже маленькі», але все ж сумніви щодо винуватості сирійської влади.

Позавчора колону інспекторів ООН, які мають розслідувати інформацію про можливе застосування у Сирії хімічної зброї, обстріляли снайпери. Сирійська влада категорично відкидає закиди про застосування хімічної зброї і звинувачує в цьому повстанців. США та їхні союзники розглядають різні варіанти реакції на атаки, включно з можливими військовими ударами. Водночас Росія, яка виступає союзником Сирії, застерігає щодо таких дій. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров наголосив, що Захід ще не надав жодних доказів застосування заборонених видів зброї урядовими військами.

У Раді Безпеки ООН щодо Сирії згоди немає й досі: Китай та Росія виступають проти вторгнення, а Британія та Франція не виключають, що у випадку «значної гуманітарної необхідності» можна обійтися і без санкції Радбезу.

Тим часом президент Сирії Башар Асад заявив, що будь–яке військове втручання з боку США завершиться провалом. В інтерв’ю російській газеті «Ізвестія» він попередив, що Заходу не вдасться перетворити Сирію на свою маріонетку.

Близько 1300 вбитих та понад три тисячі поранених – такий, за даними «Лікарів без кордонів», підсумок газової атаки на передмістя Дамаска минулого тижня. І хоча питання, хто саме застосував хімічну зброю — влада чи повстанці — залишається без відповіді, для американської влади проблем із пошуком винних не існує. За твердженням експертів, наближених до силових відомств США, Білий дім нині обговорює три сценарії.

Перший з них передбачає створення над Сирією безпольотної зони. Відповідно, гелікоптерам та літакам сирійської армії буде заборонено здійматися в повітря, щоб атакувати позиції повстанців. Але, щоб застосувати цей сценарій, американці спершу повинні нейтралізувати сирійську протиповітряну оборону. Це надто дорого й небезпечно, оскільки Росія пообіцяла Сирії поставки найсучасніших систем ППО. Крім того, для створення безпольотної зони потібна згода Ради Безпеки ООН, а Китай та Росія, очевидно, будуть проти.

За другим сценарієм, США знищуватиме сирійські військові цілі, наприклад аеродроми, за допомогою ракет, у такий спосіб ослабивши домінування сирійської армії в повітрі. Американці вже дислокували кілька військових кораблів та підводних човнів, які здатні це зробити, в Середземному морі. Утім, і для цієї операції потрібно погодження Радбезу ООН, а воно є малоймовірним.

І, нарешті, третій, найбільш ризикований з точки зору міжнародного права, сценарій передбачає постачання зброї повстанцям. Офіційно США досі не надавали їм зброю та військову техніку, лише засоби медичної допомоги. Проте через Туреччину та Йорданію повстанці отримують зброю і набої. Ці поставки фінансуються Саудівською Аравією та невеликими еміратами. Так чи інакше, ця ідея є найменш реалістичною, бо для оволодіння сучасною американською зброєю повстанців слід спочатку навчити її використовувати, а це потребує часу. Ще одна проблема в тому, що радикальне угруповання «Фронт ан–Нусра» є найсильнішою фракцією серед повстанців. А хоч би як американці хотіли позбутися Асада, ще менше вони хочуть побачити сучасні протиповітряні ракети в руках радикальних ісламістів.

Водночас газета «Вашингтон пост» повідомляє, що президент Обама нібито схиляється до бліц–кригу: дводенних масованих бомбардувань із використанням бомбардувальників та ракет з кораблів. Учора президент США вже провів телефонні консультації з главами урядів Австралії та Ізраїлю стосовно їхньої реакції на військову операцію в Сирії.

Тим часом союзники США, зокрема канцлер ФРН Ангела Меркель, висловлюються проти військового втручання, оскільки вторгнення до Сирії посилить «Аль–Каїду». Крім того, в такому разі можна буде очікувати втручання з боку Росії та ударів у відповідь з Ірану, що загрожуватиме суттєвим погіршенням ситуації на всьому Близькому Сході.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>