Доля рядового Меннінга

23.08.2013
Доля рядового Меннінга

Бредлі Меннінг (праворуч) перед трибуналом. (Рейтер.)

Американського солдата, якого визнали винним у переданні величезних обсягів таємної інформації скандальному порталу «Вікілікс», засуджено до 35 років ув’язнення. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, такий вирок рядовому Бредлі Меннінгу виніс у середу військовий трибунал на базі Форт Мід поблизу Вашингтона. Сторона обвинувачення вимагала для нього 60 років ув’язнення, як пересторогу для інших людей із доступом до державних таємниць.

Минулого тижня 25–річний солдат приніс вибачення за те, що своїми діями завдав шкоди США, і за «неочікувані наслідки» його дій. Під час зачитування вердикту Меннінг не виказав жодний емоцій, а в останньому слові зазначив, що минулі три роки багато чого його навчили.

У липні солдата США визнали винним за 20 звинуваченнями, зокрема, в шпигунстві, крадіжці й порушенні вимог комп’ютерної безпеки. Бредлі Меннінгу зарахують приблизно 3,5 року, які він уже провів за ґратами, а також віднімуть від загального терміну ще 112 днів, щоб компенсувати суворі умови його початкового утримання під вартою. Захист наполягав на тому, що утримання Меннінга в камері одиночного ув’язнення у штаті Оклахома було прикладом невиправданого і жорстокого ставлення.

Через приблизно 11 років він зможе просити про дострокове звільнення.

Представники «Вікілікса» у «Твіттері» назвали досить м’який (порівняно з можливим) вирок своєму головному інформаторові, який видав безліч секретів американської дипломатії, «великою стратегічною перемогою». Тим часом правозахисна організація «Міжнародна амністія» і мережа підтримки Бредлі Меннінга започаткували онлайн–петицію з проханням до президента США Барака Обами помилувати рядового, оскільки у своїх діях він керувався шляхетними намірами.

На досудових слуханнях рядовий Меннінг сказав, що оприлюднив таємні документи для того, щоб започаткувати у США громадські дебати про зовнішню політику країни і про дії американських військових за кордоном. Суддя визнала його невинуватим за найсерйознішим зі звинувачень — у допомозі ворогам США. У разі, якби його визнали винним у цьому злочині, Меннінгу загрожувало б довічне ув’язнення без права на дострокове звільнення.

Бредлі ріс у штаті Оклахома, а після розлучення батьків — в Уельсі, звідки походить його матір. Згідно з його біографією, до війська хлопець пішов, щоб оплатити навчання в університеті. На той час він уже не приховував, як у школі, своєї гомосексуальної орієнтації.

Військовий психіатр, який давав свідчення трибуналу, розповів, що на час передачі даних сайту «Вікілікс» солдат мав проблеми з гендерною ідентифікацією і хотів стати жінкою. А капітан ВМС Девід Мултон заявив у суді, що під час служби в Іраку рядовий Меннінг почувався самотнім і покинутим усіма друзями й рідними, та й у стосунках із приятелем виникли проблеми.

Відповідно до свідчень, представлених на розгляд трибуналу стороною захисту, військові командири Меннінга не відреагували належним чином на дивні прояви його поведінки, одним з яких була спроба схопити пістолет під час сеансу психотерапії. За словами його адвокатів, такі дії свідчать, що Бредлі не повинен був служити за кордоном.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>