Між двох вогнів

23.08.2013

Міністри закордонних справ Європейського Союзу на засіданні у Брюсселі ухвалили рішення заборонити експорт зброї в Єгипет. Глави європейської дипломатії також пообіцяли переглянути інші види допомоги та підтримки цієї африканської країни. Міністри засудили насильство в Єгипті, де в ході останніх сутичок між поліцією та прихильниками відстороненого від влади президента Мухаммеда Мурсі загинули вже близько тисячі людей. У заключному документі надзвичайного засідання Ради ЄС стверджується, що операції єгипетських сил безпеки проти прибічників Мурсі були «непропорційними», але також «варті засудження акти тероризму» з боку «мурсистів». Ідеться, серед іншого, про вбивства поліцейських на Синайському півострові, напади на християн–коптів, розгром урядових інституцій та музеїв. ЄС закликав сторони конфлікту повернутися до діалогу і висловив готовність запропонувати свою допомогу у пошуках політичного розв’язання ситуації в Єгипті.

Таким чином, Євросоюз підтвердив, що може «відіграти роль потенційного посередника в єгипетському конфлікті». Держави ЄС схвалили зусилля глави дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон, яка закликає «підтримувати відкритими канали комунікації з усіма сторонами конфлікту». Міністри також заявили про можливий перегляд фінансової допомоги Єгипту, але при цьому наголосили, що «результат такого перегляду не повинен негативно вплинути на єгипетське суспільство та економічну ситуацію».

У листопаді минулого року, ще за правління Мохаммеда Мурсі та «Братів–мусульман», ЄС і пов’язані з ним фінансові інституції узгодили пакет допомоги Єгипту на загальну суму 5 мільярдів євро на період 2013—2014 років. Єгипет використовує лише частину цієї допомоги з огляду на нестабільну ситуацію та відсутність прогресу у запровадженні реформ. У першу чергу може бути обмежено військову допомогу, яка щороку становить 140 млн. євро.

Союзні міністри також розмовляли про обмін консульською інформацією, щоб краще опікуватися туристами з ЄС, які ще залишаються в Єгипті.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Екс–президента Єгипту Хосні Мубарака, який у лютому 2011 року був змушений піти з посади під тиском революції, чекає домашній арешт. Каїрський суд задовольнив клопотання Мубарака про його звільнення з–під варти.

Колишній глава держави перебуває за ґратами вже 2 роки. «Це не остаточне рішення, його просто звільняють під заставу. Правосуддя не оголошує його невинуватим», — пояснив експерт iз правових питань Хода Насралла.

У червні минулого року Мубарака засудили до довічного ув’язнення за причетність до масової загибелі демонстрантів. Проте у січні цю справу спрямували на новий розгляд, а у квітні екс–президента виправдали. Проти нього порушено ще кілька справ, але Мубарак уже відбув максимальний можливий термін досудового ув’язнення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>