Герой–рятівник знову приходить на допомогу

22.08.2013
Герой–рятівник знову приходить на допомогу

Обтріпаний прапор Євросоюзу на тлі афінського Акрополя символізує стан ЄС після допомоги Греції. (Рейтер.)

Попри відчайдушні спроби Євросоюзу врятувати від повного фінансового краху Грецію, а разом із нею — і всю єврозону, Афіни залишаються за крок до провалля. Міністр фінансів Німеччини (головного «жертводавця» Греції) Вольфганг Шойбле уперше визнав, що кризова країна потребуватиме третьої програми фінансової допомоги.

«У випадку Греції довелося піти на унікальний крок — списати більше половини боргу, 53 відсотки. Але це не значить, що буде списано й решту. Доведеться ухвалити нову програму стосовно Греції. Про це вже говорили і публічно, і в Бундестазі», — цитує міністра «Євроньюз».

Заява Шойбле пролунала під час передвиборчого мітингу на підтримку Християнсько–демократичного союзу поблизу Гамбурга. На тлі наближення виборів до німецького парламенту, що відбудуться 22 вересня, ці слова привернули увагу критиків політики Берліна з порятунку євро. Пеер Штайнбрюк, лідер Соціал–демократичної партії Німеччини — головної опозиційної сили — відреагував на заяву Шойбле різко критично, заявивши, що «порятунок Європи б’є німців по кишені». Схожою була і реакція лідера новоствореної партії «Альтернатива для Німеччини» Бернда Луке. «Пересічних платників податків турбує те, що ми перебираємо на себе борг інших країн і що це може стати для нас непосильним тягарем», — наголосив він.

Під час виборчої кампанії канцлер ФРН і лідер ХДС Ангела Меркель й сама воліла б не згадувати про пільгові позики Афінам. Аби уникнути дефолту Греції, Євросоюз та Міжнародний валютний фонд уже позичили Афінам 240 мільярдів євро. Внесок Німеччини — найбільший з–поміж країн ЄС.

Тим часом у самій Греції криза також набула політичного забарвлення. Днями запрацювала нова державна телекомпанія — після того як у середині червня, нібито з міркувань економії, уряд ліквідував усі канали державно–громадського телебачення ERT та звільнив з роботи 2700 співробітників. Проте опозиція не сумнівається, що справжня причина закриття телекомпанії полягала в критиці влади та корупційно–кланової системи.

Звільнені журналісти більше тижня мітингували, а потім почали поширювати ще більш критичні програми в інтернеті та через супутникове телебачення. Ліві партії вийшли з урядової коаліції на знак протесту проти закриття громадського мовлення, що ще більше поглибило політичну кризу.

Збагнувши, що закриття ERT було не надто розумним вчинком, влада оголосила про створення нової державної телерадіокомпанії. Минулого місяця на тих частотах, які колись займала ERT, почалося тестування (покази чорно–білих грецьких фільмів) її наступниці — EDT. А позавчора о 18.00 в ефір вийшла перша двогодинна інформаційна програма.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, на роботу в новій компанії набрали 500 нових співробітників. Усі вони мають пройти двомісячний випробувальний термін, і опозиційні ЗМІ Греції іронізують з приводу того, що ж саме буде випробувано: фахову придатність чи лояльність до уряду.

Водночас профспілка звільнених співробітників старої компанії ERT повідомила агенції «Ассошіейтед пресс», що її члени і надалі випускатимуть програми для інтернету та супутникового телебачення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>