«Червоні» роковини

22.08.2013
«Червоні» роковини

Попри великі шанси отримати більшість у наступному скликанні, деякі депутати від Комуністичної партії Чехії після ухвалення рішення про розпуск парламенту не могли стримати сліз. (Рейтер.)

Палата депутатів Чехії ухвалила рішення про саморозпуск. «За» проголосували 140 зі 147 присутніх у залі депутатів. Загалом нижня палата чеського парламенту налічує 200 народних обранців, але громадянські демократи, як і очікувалося, бойкотували голосування, залишивши залу засідань. Від них участь у голосуванні брала лише спікер Палати депутатів Мирослава Нємцова, яка висловилася проти розпуску.

Таке рішення парламент Чехії ухвалив уперше в своїй історії. Як наголошує «Радіо «Прага», ця процедура стала можливою після внесення поправок до Конституції чотири роки тому.

Офіційно розпуск Палати депутатів затвердить президент Чехії Мілош Земан. Він же повідомить дату проведення дострокових виборів, але лише після того, як своє слово у цій справі скаже Конституційний суд. Утім, уже тепер відомо, що найімовірнішою датою виборів є 25–26 жовтня (у Чехії парламентські вибори тривають два дні).

Лідер соціал–демократів Богуслав Соботка сподівається на перемогу на виборах: «Якщо парламент саморозпускається, це означає перш за все перемогу соціал–демократів. І я переконаний, що люди віддадуть нам голоси під час наступних виборів». Пропозицію всім разом скласти повноваження, крім соціал–демократів, підтримали комуністи та кілька дрібніших парламентських партій. Вони дійшли згоди після того, як уряд прем’єра Їржі Руснока, призначеного президентом після кризи попереднього кабміну, не отримав вотуму довіри парламенту і був змушений подати у відставку.

Ліві багато останніх місяців лідирують в опитуваннях громадської думки. Богуслав Соботка розраховує, що його політична сила набере на виборах до третини голосів виборців і зможе утворити уряд меншості, який користуватиметься тихою підтримкою комуністів. Такий варіант підтримує і президент Земан — також посткомуніст.

Водночас проведене в середині серпня опитування Інституту досліджень громадської думки Чехії показало, що за Соціал–демократичну партію Чехії має намір голосувати 21 відсоток електорату, а за провідну праву політичну силу — громадянських демократів — лише 6 відсотків. А отже, «золоту акцію» отримує Комуністична партія Чехії і Моравії. Це, фактично, чеські сталіністи, з якими досі не бажала знатися жодна інша парламентська партія Чехії. Але тепер ці рудименти комуністичного минулого отримують шанс увійти не в таємний союз із соціал–демократами, а в легальну коаліцію.

Показово, що така реальна можливість з’явилася напередодні 45–х роковин окупації Чехословаччини військами СРСР та їхніх сателітів. Учора чехи відзначили цей сумний і трагічний ювілей тихо, без гучних заходів. Із цієї нагоди Монетний двір Чехії розпочав чеканити пам’ятні медальйони, на яких зображений радянський танк, який чавить натовп протестувальників перед столичним Національним музеєм. Медальйон можна придбати у золотому, срібному та мідному варіантах.

На фасаді Національного музею, біля якого під гусеницями радянських танків гинули демократично налаштовані чехи, вчора відкрили меморіальну дошку. Столична влада також ухвалила рішення не усувати зі стін цього музею під час його ремонту сліди від куль радянських окупантів.

А у празькому Музеї художньо–прикладного мистецтва відкрилася експозиція подарованих цьому закладу робіт всесвітньо відомого чеського фотографа Йозефа Коуделки. Він зробив собі ім’я на зйомках празьких подій серпня 1968 року. Вартість подарованих музею фотографій оцінюється у десятки мільйонів крон.

Учора також відбулася низка інших заходів, зокрема біля приміщення Чеського радіо було покладено вінки на вшанування пам’яті загиблих під час серпневих подій 1968 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>