Шкода від наркотиків

22.08.2013
Шкода від наркотиків

Оксана Шкода зі своїм патроном Віктором Медведчуком. (з мережі «Фейсбук».)

Скандальна українська журналістка Оксана ­Шкода, яка в минулому працювала у прес–службі Наталії Вітренко, а тепер є нібито помічницею головного російського інтегратора в Україні Віктора Медведчука, з 1997 року до 2001–го перебувала у в’язниці, засуджена за розповсю­дження наркотиків, причому в особливо великих розмірах. Підтвердженням цього стало розслідування журналіста й громадського діяча Дмитра Різниченка. Учора у своєму блозі він представив документ iз державних органів, у якому офіційно зазначається, що Шкода була засуджена до п’яти років і шести місяців позбавлення волі й «мотала строк». Як сказав у коментарі «УМ» Дмитро, «інформація, яку я представив, — офіційна». Сама ж Шкода не коментує цих обвинувачень.

Засудили свого часу журналістку за статтею 291–1 ч. 2 КК (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів або психотропних речовин). Покарання за таке може становити від трьох­ до десяти років тюрми. Зважаючи на термін Шкоди — вищий від середнього, «у складі її злочину було не тільки розповсю­дження або ж продаж наркотиків. Збільшенням терміну могло стати залучення у наркоманію неповнолітніх, розповсюдження наркотиків у школах, оперування великими партіями або ж торгівля особливо небезпечним зіллям. Може бути й та обставина, що Оксана Шкода притягалася за цей злочин не вперше», — пише Дмитро Різниченко.

У прес–службі Наталії Вітренко передали слова лідерки ПСПУ для «УМ»: «Оксана Шкода дійсно працювала у нас із 2005–го до 2008 року. Заяви про те, що вона була моїм особистим прес–секретарем, — вигадки, оскільки у прес–службі вона була «дєвочкой на побєгушках» і серйозних завдань їй ніхто не давав, тому що вона з ними не справлялася. Після невиконання однієї з робіт я її з тріском звільнила».

Щодо кримінального минулого журналістки в прес–службі прогресивних соціалістів нічого не знають. Але відтоді минуло вже багато часу, протягом якого Шкода працювала в піар–царині України на користь багатьох «євразійських» команд. Тепер вона заангажована в проектах «Українського вибору» Медведчука, що втілює в життя стратегію Кремля з недопущення Києва в асоціацію з ЄС, та — одночасно — є опікункою скандального Вадима Титушка, якого судять за побиття журналістів на мітингу опозиції 18 травня. Шкода відвідує кожне засідання суду у справі білоцерківського розбишаки. А днями у ЗМІ навіть з’явилися заяви пані Шкоди про те, що вона хоче... заборонити використання прізвища Титушка з образливими конотаціями.

Справді, останнім часом у пресі словом «титушки» називають молодиків спортивної статури, які присутні на мітингах та рейдерських захопленнях задля організації сутичок, бійок тощо. Заборонивши означення «титушки», захист Вадима хоче припинити, як вони заявляють, «цей тиск на хлопця».

Проте в коментарі «УМ» один зі спеціалістів з авторського права компанії «Віконсалт» зазначив: «Заборонити або запатентувати прізвище просто неможливо, оскільки в Україні є безліч людей, які ним також володіють. Таким чином, заборона на використання прізвища Титушка стане порушенням прав щодо громадян, які також носять це прізвище. Можливо, хтось із тих, хто має прізвище Титушко, і не проти, щоб у ЗМІ вживали слово «титушки», тому ця ідея на законодавчому рівні не може бути реалізованою».

Нагадаємо, що Вадим Титушко вже три місяці перебуває під підпискою про невиїзд із Білої Церкви. Судові засідання щодо цієї справи постійно переносяться; наступне засідання має відбутися 30 серпня.