Яблука достиглі, яблука червоні...

21.08.2013
Яблука достиглі, яблука червоні...

Випічка з яблуками може бути оригінальною. (з сайта bp.blogspot.com.)

За всіми канонами — навіть релігійними — після другого Спасу можна вдосталь смакувати яблуками нового урожаю. Саме зараз їх можна знайти навіть у магазинах справжні: можливо, й не дуже привабливі, втім, запашні і соковиті, а не скляні і майже гумові — як узимку. Коли спечеш із цими плодами яблучний пиріг — смачний запах чути аж на вулиці. Не знаєте, як спекти неперевершену випічку, — знаходьте свій рецепт нижче.

Від простого до складнішого

Один із найпростіших — яблучний бісквіт. Потрібно: 4 яйця , 150 г цукру, 200 г борошна, 3 столові ложки олії, 2 столові ложки води, чайна ложка соди, погашеної оцтом (або розпушувача для тіста), 5–7 яблук, кориця. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Збиваємо яйця з цукром до повного розчинення цукру та збільшення об’єму. Після того вливаємо олію та воду і знову добре збиваємо. Далі додаємо просіяну муку та розпушувач для тіста і розмішуємо, допоки маса не стане однорідною. На часточки ріжемо почищені яблука. (Якщо є яблука з компоту, можна їх використати наполовину зі свіжими).  Потім змащуємо форму, посипаємо її дно меленими сухарями, викладаємо фрукти, заливаємо тістом і ставимо випікати на 35–45 хвилин.

Заливний пиріг із яблуками дещо складніший. Для приготування тіста потрібно: вершкове масло — 100 г, борошно — 200 г, сметана — 2 столові ложки, розпушувач — чайна ложка. Для начинки: яблука — 4–5 штук, яйце, сметана — 200 г, цукор — 100 г, борошно — 2 столові ложки. Тісто готуємо так: масло розтопити, змішати з борошном, сметаною та розпушувачем. Це тісто треба розкачати у коло, трохи більше, ніж ваша форма, щоб можна було сформувати бортики. Потім заготовку треба акуратно намотати на качалку і перенести у форму, змащену маслом. Сформувати бортики. На тісто викласти почищені і порізані яблука. Далі треба змішати сметану, борошно, цукор та яйце і залити сумішшю яблука. Випікати 45–50 хвилин при температурі 180 градусів. Перед тим як різати на порції — повністю охолодити. Смак випічки буде вишуканішим, якщо до яблук додати жменю родзинок і корицю або аніс.

Кому для повного щастя замало смаку одного фрукта, зготуйте пиріг із яблуками і сливами. Потрібно: склянка сметани, склянка цукру, чайна ложка соди і борошно, щоб з усього вийшло м’яке тісто. Для начинки приготуйте 5–6 яблук, 5–6 слив, 4 столові ложки цукру, чайну ложку кориці. Тісто треба розкачати колом, викласти на змащену маслом і посипану сухарями форму. Зверху викласти начинку (сливи порізати на шматочки, яблука почистити і порізати на часточки). Вимішати з цукром і корицею. Із обрізків тіста зробити прикраси і викласти зверху. Випікати при температурі 180 градусів 35 хвилин.

Святковий вихід

Сирно–яблучний пиріг можна вважати святковим. Найперше, що потрібно, — зробити сирне тісто. Для його приготування необхідно мати під руками 200 г нежирного вершкового сиру однорідної консистенції , 200 г розм’якшеного маргарину, 500 г просіяного борошна, три невеликі або два великі яйця, столову ложку сметании, 130–160 г цукру (залежно від того, любите дуже солодку чи просто солодку випічку), чайну ложку соди, оцет для гасіння соди, щіпку ваніліну. Сир розітріть із яйцями і цукром. Додайте м’який маргарин, гарненько все перемніть. Потім у сирну масу додайте сметану. У просіяне борошно покладіть соду, погашену оцтом, і перемішайте. Далі в сирну масу додайте борошно з содою і вимісіть м’яке тісто, яке має трохи липнути до рук, тому розкачуйте його на добре посипаній борошном дошці.

Для начинки треба 1,5 кг яблук, 50 г ядер волоських горіхів, 4 столові ложки кориці (можна взяти менше), яйце, 5–6 столових ложок цукру. Подрібніть горіхи. Для цього краще всього посипати горіхи трьома столовими ложками цукру на дерев’яній дошці і розкачати їх дерев’яною качалкою. Цукор вбере в себе частину горіхової олії. Помиті яблука почистіть і наріжте невеликими шматочками. Щоб яблука не темніли, збризніть їх лимонним соком або розчином лимонної кислоти. Деко вистеліть папером для випічки або змастіть жиром і посипте борошном. Тісто розділіть на дві частини: одну зробіть трохи більшою. Більшу частину тіста розкачайте на добре присипаній борошном дошці в прямокутний пласт завтовшки 0,5 см і розміром трохи більшим за деко. Намотайте розкачане тісто на качалку і перенесіть його на деко. Посипте нижній пласт тіста двома столовими ложками кориці. Викладіть на тісто яблука і рівномірно розподіліть їх по всій площі. Зверху присипте залишками кориці та 2–3 столовими ложками цукру. Розкачайте верхній пласт тіста так само, як нижній. Накрийте ним пиріг, защипніть краї. Верх пирога змастіть збитим яйцем, посипте горіхово–цукровою сумішшю. Поколіть верх пирога ножем або виделкою і випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 25–30 хвилин, допоки не зарум’яниться. Готовий пиріг накрийте рушником і дайте повністю охолонути. Подавайте нарізаним на шматочки.

Щоб не вовтузитися з приготуванням тіста, можна просто купити магазинне листкове і спекти пиріг із яблуками і родзинками. Отже, беремо 300 г готового листкового тіста, 800 г яблук, 50 г родзинок, 50 г вершкового масла, 90 г цукрового піску (4,5 ст. ложки з невеликою гіркою), 2 яйця, пакетик ванільного цукру і 200 г 20–процентних вершків (можна взяти 150 г молока), 0,5 чайної ложки кориці. Розморозьте тісто. Нагрійте духовку до 200 градусів. Очистіть яблука, виріжте з них серцевини і наріжте шматочками. Розігрійте вершкове масло на сковороді й підрум’яньте яблука. Додайте 40 г цукру і тушкуйте яблука 5 хвилин. Вимийте родзинки. Яйця збийте з ванільним цукром і 30 г цукрового піску. Потроху додайте вершки і добре перемішайте. Роз’ємну форму (діаметром 22–24 см) вистеліть папером для випікання. Тісто злегка розкачайте і викладіть у форму. Зробіть бортик із тіста. Тісто на дні поколіть виделкою, щоб воно не вигиналося при випіканні. Яблука, що охололи, покладіть на тісто і посипте родзинками. Залийте яєчно–вершковою сумішшю і випікайте 40 хвилин. За бажанням змішайте цукровий пісок із корицею і посипте пиріг, що прохолов.

Знайди половинку

Асоціації, які викликає слово «коржик», буденні. Але ця випічка — свято і диво одночасно. Тому хочеться назвати її романтично «Знайди половинку». Якщо хочете мати 9 коржиків–тістечок, які слід випікати у квадратній формі зі сторонами 22–23 см, для тіста вам знадобиться: 70 –100 г цукру, пакетик ванільного цукру (або 10 г цукру + ванілін на кінчику ножа), 100 г вершкового масла, 2 яйця, цедра половини апельсина, 50 г волоських або інших горіхів, 100 г борошна, 0,5 чайної ложки кориці, чайна ложка розпушувача для тіста, дещиця солі. Для начинки та оздоблення вам знадобиться: 250 мл молока, яйце, 20 г (ст. ложка без гірки) крохмалю, пакетик ванільного цукру (або 10 г цукру + ванілін на кінчику ножа), 5 невеликих кисло–солодких яблук, невелика жменя очищених від шкаралупи і лушпиння фісташок, цукрова пудра для посипання.

Спочатку натріть цедру половини апельсина на дрібній тертці. Змішайте цукор, сіль, ванільний цукор, апельсинову цедру і корицю. Збийте 2 яйця з розтопленим і охолодженим до кімнатної температури вершковим маслом. Додайте у збиті яйця суміш цукру та цедри. Перемішайте. Додайте подрібнені волоські горіхи, борошно, розпушувач, перемішайте і викладіть тісто рівним шаром у змащену жиром форму. Відокремте білок від жовтка. Збийте 3 столові ложки молока, крохмаль і яєчний жовток. Всипте в молоко, що залишилося, ванільний цукор, доведіть до кипіння, зніміть з вогню і, постійно помішуючи, додайте жовтково–крохмальну суміш. Перемішайте, дайте трохи охолонути і додайте збитий білок. Знову перемішайте. Яблука очистіть, розріжте навпіл і видаліть серцевину. Зробіть ножем насічки (не дорізайте яблука до кінця, особливо будьте обережні посередині), і покладіть половинки яблук на масу. Не вдавлюйте яблука в тісто, вони опустяться самі в процесі випічки. Випікайте 45–50 хвилин при температурі 180 градусів. Дайте охолонути, посипте цукровою пудрою і подрібненими фісташками. Наріжте на порції з яблуком у центрі кожного шматочка. І смакуйте зі своїми половинками!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>