Сумські леніни — не культурна цінність

21.08.2013

Рішення Сумської міської ради про демонтаж пам’ятників Леніну в обласному центрі законні. Таким є висновок Зарічного районного суду в Сумах, який не знайшов підстав, аби постанови депутатів визнати неправомірними.

Як пам’ятає читач «УМ», у травні міська рада Сум проголосувала за демонтаж пам’ятника (бюста) Леніну, що розташований на вулиці Миру, 28, а також за встановлення пам’ятника Герасиму Кондратьєву — засновнику міста, полковнику Сумського козацького полку. Бронзовий Ленін і мав стати матеріалом для нового монумента. Сумська міська організація Компартії України подала адміністративний позов до міської ради про визнання незаконним цього рішення. Адже, на думку позивача, таким чином порушується його право на доступ до культурних цінностей. Окрім того, комуністи заявили, що міська рада своїми рішеннями перевищила повноваження, бо згадане «майно» не є її власністю.

Останню тезу депутати міськради спростували ще в минулій публікації щодо леніних в «УМ». Суд підтвердив її облудність, а також твердження про будь–яку культурну цінність пам’ятників, зазначивши: «Рішення Сумської міської ради прийняті в межах компетенції Сумської міської ради, відповідають вимогам чинного законодавства, не порушують прав позивача, а тому позов задоволенню не підлягає в повному обсязі у зв’язку з необґрунтованістю», — цитує рішення суду прес–секретар міської ради Ольга Семениста.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

У Бердичеві, що на Житомирщині, постраждав черговий Ленін: місцевому Іллічу там відкрутили голову. Вождь пролетаріату стояв на території одного з підприємств міста, яке зараз не діє. Тому став легкою здобиччю невідомих месників. Відбиту частину тіла вони забрали з собою, знайти голову досі не вдалося. Але місцеві комуністи заявляють, що все одно відновлять пам’ятник. Водночас у центрі міста, на площі з промовистою назвою Жовтнева, і досі стоїть добротний пам’ятник Леніну з червоного граніту. Його знесення вже давно домагаються місцеві «свободівці», та поки що місцева влада не наважується позбутися цієї пам’ятки. Що й не дивно для міста, де досі є вулиці імена Леніна, Карла Лібкнехта, Свердлова, 60–річчя СРСР, Крупської, Клари Цеткін та багатьох інших діячів радянської епохи.