Єгипет без «братів». І без туристів?

21.08.2013
Єгипет без «братів». І без туристів?

Єгипетські піраміди свого часу не бачили туристів упродовж багатьох тисячоліть. І, можливо, знову не бачитимуть принаймні кілька місяців. (з сайта allinphoto.ru.)

У єгипетському протистоянні армії та опозиції в особі прихильників відстороненого від влади 3 липня президента Мохаммеда Мурсі — новий виток. У Каїрі заарештували Мохамеда Баді, багаторічного духовного провідника ісламістського руху «Брати–мусульмани», повідомила державна інформагенція МЕНА.
В Єгипті й надалі діє надзвичайний стан, запроваджений тимчасовою владою після кількох днів кровопролиття у столиці та інших містах. Від минулої середи загалом по країні загинуло майже 900 осіб, iз них приблизно 100 поліцейських і солдатів, решта — прибічники Мурсі.

«Великий брат» за ґратами

Мохамеду Баді ще в липні висунули звинувачення у закликах до насильства. Він переховувався від правоохоронців, аж доки його заарештували в квартирі у районі Наср–Сіті на сході столиці, недалеко від місця кривавих сутичок із поліцією. 25 серпня лідер «Братів» постане перед судом.

За останні кілька днів поліція заарештувала сотні членів ісламістського руху, який упродовж трьох десятиріч правління Хосні Мубарака перебував під забороною. Кілька днів тому на площі Рамзеса в Каїрі загинув 38–річний син Мохамеда Баді Аммар, якого застрелили під час сутичок.

Затримання Баді послабить позиції «Братів–мусульман», але водночас і посилить розкол в країні, прогнозує Бі–Бі–Сі. Рух не має гідної заміни нинішньому лідеру, тим паче що органи держбезпеки одночасно заарештували ще й двох інших провідних лідерів «Братів–мусульман». Наразі тимчасовим очільником руху призначено Махмуда Еззата.

Сьогодні відбудеться засідання міністрів закордонних справ Європейського Союзу, на якому може бути ухвалено рішення про припинення надання багатомільярдної допомоги Єгипту.

Тим часом прокуратура ще на 15 днів подовжила термін утримання відстороненого 3 липня Мурсі, якого звинувачують у застосуванні сили проти протестувальників біля президентського палацу в грудні минулого року.

Мубарак — за крок до свободи

Водночас адвокат іншого колишнього президента, поваленого під час «Арабської весни» в лютому 2011 року Хосні Мубарака, заявив Бі–Бі–Сі, що впродовж двох наступних днів його 85–річного підопічного можуть звільнити. Мубарака звинувачують у корупції та насильстві проти революціонерів. Під вартою хворий на рак і серцеву недостатність екс–глава держави перебуває вже більше двох років. У червні 2012 року його засудили до довічного ув’язнення за причетність до загибелі демонстрантів під час революції, проте згодом суд вищої інстанції скасував цей вирок. Мубарака мали звільнити з–під варти, проте через те, що проти нього порушено ще й справу за звинуваченням у корупції, старого президента залишили у в’язниці (звідки його за станом здоров’я час від часу переводять до лікарні).

Осінь надії... або розчарування

А тим часом туристична індустрія країни, яка є одним із головних джерел наповнення бюджету, зазнає катастрофічних збитків. Іноземні туроператори скорочують кількість чартерних рейсів на єгипетські курорти. За прогнозами Ростуризму (а саме російські оператори продають більшість турів до Єгипту на теренах колишнього СРСР), уже до початку жовтня в Країні Фараонів не залишиться жодного російського туриста.

Щоправда, самі туристи — з числа тих, хто завжди обирає для відпочинку саме Єгипет, — на профільних інтернет–форумах висловлюють сподівання на те, що до жовтня єгиптяни «схаменуться й не рубатимуть гілку, на якій сидять». Адже якщо зараз альтернативою червономорським курортам може бути й досить дешева Греція, і вже дорожча, але вельми популярна серед пострадянських туристів Туреччина, й чимало інших середземно– та іншо–морських країн Європи й не тільки, то взимку Єгипет залишається фактично єдиною альтернативою для людей, не здатних викласти за тижневий відпочинок на теплому морі великі тисячі доларів.

Державне агентство з туризму та курортів України також рекомендувало туроператорам призупинити продажі путівок до Єгипту, хоча заборонити цього влада не може. Станом на вчора в Єгипті перебувало близько шести тисяч українських туристів — це без урахування людей, які мають у цій країні нерухомість або просто їздять туди відпочивати «дикунами», без посередництва турагенцій.

Наразі найбільша проблема тих, хто вже придбав путівки до Єгипту, але побоюється туди їхати, — повернути свої гроші. Турагенції на це не йдуть майже ніколи, пропонуючи натомість змінити дату вильоту (ану ж бо напруга в Єгипті таки спаде) або країну відпочинку.

Поки що ж на курортах, принаймні в готелях і житлових комплексах для іноземців, ситуація залишається спокійною. Як повідомив учора на прес–конференції директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, посольство України в Єгипті стежить за подіями, і в разі загострення ситуації або виникнення загрози життю та здоров’ю українців буде вжито всіх належних заходів щодо їх евакуації на батьківщину. Поки що ж громадяни України по допомогу до посольства не зверталися.

ДО РЕЧІ

Принаймні 24 єгипетських поліцейських загинули внаслідок нападу на Синайському півострові. За повідомленнями представників влади та медиків, поліцейським влаштували засідку неподалік міста Рафах на кордоні із Сектором Газа. За деякими даними, четверо озброєних людей зупинили автобуси і змусили поліцейських вийти, а потім розстріляли їх. Водночас інші джерела повідомляють, що автобуси розстріляли із гранатометів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>