На східному фронті — переміни

21.08.2013

«Торговельна війна» Росії проти України припинилася або принаймні взяла антракт. Як повідомило вчора агентство «Інтерфакс–Україна» з посиланням на прес–службу Міністерства доходів і зборів, митна служба РФ «повернулася до штатного розмитнення українських товарів».

Уточнюється, що українське Міндоходів і Федеральна митна служба Росії контактували для цього 19 серпня. «У ході переговорів російська сторона запевнила, що станом на сьогодні додаткові процедури митного контролю стосовно українських товарів не застосовуються, товари українських підприємств перетинають російську митницю у штатному режимі... Гостроту проблемної ситуації знято», — інформують у прес–службі.

Було досягнуто принципової домовленості, що «головним ключовим інструментарієм для врегулювання і недопущення подібних ситуацій надалі стане активізація обміну інформацією між митними органами двох країн, проведення двосторонніх консультацій, вироблення спільних підходів, особливо в тих моментах, коли зачіпаються інтереси українських і російських компаній».

Напередодні ввечері, коли ще не було новин про зупинення «торговельної війни», стало відомо, що Комітет Європарламенту з питань закордонних справ 28 серпня має намір провести «екстрене» засідання у зв’язку з ситуацією в Єгипті та Україні. Ініціатором позачергового засідання став глава комітету Елмар Брок. «Ми повинні оцінити політичні наслідки погроз iз боку Росії, які можуть обмежити торгівлю з Україною у разі підписання країною Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Це — серйозний момент, який може кинути тінь на майбутній саміт у Вільнюсі», — заявляв Брок.

У свою чергу новий посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що митна суперечка між Україною і Росією має вирішуватися згідно з вимогами Світової організації торгівлі.

На цьому тлі прийшли новини про недопущення на ринок Росії продукції українського ТОВ «Аквафрост» (крабові палички «Водный мир»). А кондитерська корпорація Roshen Петра Порошенка оцінила свої ймовірні сумарні втрати — разом із підприємствами–суміжниками й бюджетами всіх рівнів — у більш як мільярд гривень до кінця року.

Нагадаємо, введення Росією обмежень на постачання продукції українських підприємств по суті є частиною втілення стратегії Кремля, який через тиск на українських експортерів намагається погіршити соціально–економічну ситуацію в Україні та зірвати підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Посол США — про високі шанси Києва отримати асоціацію з ЄС

Україна має «дуже гарні» шанси на підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це заявив новий посол США в Україні Джеффрі Пайєтт в інтерв’ю «Радіо «Свобода».

«Я говорю це, базуючись на тому, що я чув від української влади і європейської сторони. Всі хочуть зробити цю роботу. Але є також важливі рішення, які українська влада має ухвалити, — зазначив він. — Ми дуже сподіваємося, що Президент Янукович і його радники зможуть працювати з Коксом і Квасневським (моніторингова місія Європарламенту в судових процесах над Тимошенко) та іншими представниками європейської спільноти задля руху вперед. Ми віримо, що Європа тримає відкритими двері для України, і сподіваємося, що українська влада увійде в ці двері».

Щодо кроків, які українська влада має зробити для підвищення шансів на підписання Угоди про асоціацію, то, за словами Пайєтта, найважливіше — «це взяти до уваги стурбованість, яку висловлювала Європа і багато інших країн щодо проблем із вибірковим правосуддям».

«Я був вражений, спілкуючись з людьми в уряді і за його межами після приїзду до Києва, з якою серйозністю українська влада підходить до укладання Угоди про асоціацію у листопаді, зосереджуючись на різних кроках для того, щоб задовольнити стандарти Європи», — сказав посол.