Не просто свищик

14.08.2013
Не просто свищик

Перед дорогою птаха ретельно запакували. (із сайта meria.sumy.ua.)

Як виявилося, диво–птахів у Сумах було аж двоє. І поки перший прикрашав Квітковий сквер міста, другий перебував під надійною охороною — в артполку. Поки з першим фотографувалися, милувалися й навіть хотіли його вкрасти, другий готувався до серйозної місії — представлення міста на традиційному Параді вишиванок. Тому оперення його багатше і складніше.

Місія птаха особливо відповідальна тому, що не можна втратити минулорічних позицій. А торік, як пам’ятаємо, організатор парадів Олег Скрипка подарував обласним центрам велетенські макети яєць, які завдяки місцевим художникам перетворилися на чудові писанки. Сумська диво–писанка розділила перемогу з Івано–Франківськом і Кіровоградом. Тож і диво–птах не повинен виглядати гірше. Про це подбали сумські митці.

Народний майстер Валентина Коздровська розповідає, що птаха вирішили створити за формою народної керамічної іграшки–свищика. Як основу використали глинську народну кераміку, оздобили традиційним візерунком і кольорами, притаманними сумській землі.

Птах вийшов чудовий. Але й конкуренція на параді зросла. Якщо минулого року, каже начальник відділу культури і туризму Сумської міської ради Наталія Цибульська, змагалися 19 писанок, то цього року очікується до півсотні диво–птахів. Всі вони житимуть біля «Мистецького арсеналу» в Києві, поки не настане час урочистої ходи.

Чим же відрізнятиметься сумський птах? Зрозуміло, характерним місцевим розписом. А ще пташка отримає ім’я. Як повідомляє прес–секретар сумського міського голови Ольга Семениста, ідея назвати пташку виникла у міської влади спонтанно. Свої варіанти можуть запропонувати всі бажаючі, зокрема й через соціальні мережі. А оргкомітет на чолі iз заступником голови Сергієм Панченком обере кращу пропозицію. Тож на параді на День Незалежності диво–птах матиме власне ім’я.