Мрія про європейський стиль

14.08.2013
Мрія про європейський стиль

Михаїл Саакашвілі (ліворуч) та Бідзіна Іванішвілі обоє не балотуються в президенти, але залишаються головними політичними суперниками в Грузії. (з сайта rbc.ru.)

Голова Центральної ви­борчої комісії Грузії Зураб Харатішвілі подав у відставку зі своєї посади за два з половиною місяці до президентських виборів. Мотиви такого рішення він пообіцяв пояснити завтра в заяві з цього приводу. Але ЗМІ вже висувають свої версії: або Харатішвілі, який очолював ЦВК з 2010 року, став жертвою кадрових чисток, що їх проводить прем’єр Бідзіна Іванішвілі, або сам вирішив балотуватися у президенти.

Президентські вибори у Грузії призначено на 27 жовтня. Офіційна реєстрація кандидатів на посаду глави держави триватиме з 7 по 27 вересня, але виборча кампанія вже фактично розпочалася. Станом на вчора ЦВК Грузії зареєструвала 20 ініціативних груп, які висуватимуть кандидатів у президенти.

Кількість імовірних претендентів на президентську посаду вже тепер перевищує 30 осіб. Іванішвілі офіційно представив свого висуванця 12 серпня. Обранцем його правлячої коаліції «Грузинська мрія» став екс–міністр освіти і науки Грузії Георгій Маргвелашвілі, якого прем’єр охарактеризував як «лідера європейського стилю». При цьому глава уряду пообіцяв, що вибори будуть вільними і справедливими.

Серед «важковаговиків», які вступлять у бій за президентське крісло, — екс–спікер парламенту, а тепер лідер партії «Демократичний рух — єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе, яка фактично зрадила свого колишнього побратима Михаїла Саакашвілі, та кандидат від колишньої правлячої партії «Єдиний національний рух», глава парламенту минулого скликання Давид Бакрадзе. Чинний президент Саакашвілі балотуватися не може, оскільки вже відбув дві відведені Конституцією каденції.

Для того, щоб пройти реєстрацію, кандидат повинен зібрати не менше 26 тисяч 530 підписів (0,75 відсотка від загальної кількості виборців). Останній термін подання підписних листів до ЦВК — 17 вересня.

Виборча кампанія завжди загострює політичне та особисте протистояння. Скандалом цього тижня стало те, що прем’єр–міністр Іванішвілі на очах у всіх відверто сміявся за спиною Саакашвілі, коли президент у своїй промові віддавав шану пам’яті тим грузинським військовослужбовцям, які загинули п’ять років тому, захищаючи батьківщину від російської інтервенції. Інцидент стався 11 серпня під час прийому на борту американського військового корабля Bulkeley, який зайшов у порт Батумі.

Наступного дня глава президентської адміністрації Андро Барнов назвав поведінку прем’єра «відразливою та неприпустимою». А тим часом процес демонтажу досягнень періоду правління Саакашвілі триває. Міжнародна антикорупційна організація Transparency International позавчора повідомила у своєму звіті, що після парламентських виборів у жовтні минулого року, на яких перемогла коаліція Іванішвілі, з міністерств, державних установ, органів міського управління було звільнено 5,7 тисячі держслужбовців, багато хто з яких займався саме боротьбою з корупцією. На їхнє місце прийняли 7008 прихильників режиму Іванішвілі, при цьому лише 4% з них — на конкурсній основі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>