Не те щоб «прострочена»?

13.08.2013

У долю виборної влади киян знову втручається суд. Цього разу — Окружний адміністративний суд Києва, який визнав правомірною і компетентною діяльність Київради і законним проведення нею скликання і сесії.

9 серпня мало відбутися перше засідання за позовом нардепа–БЮТівця Олександра Чорноволенка до секретаря Київради Галини Гереги з вимогою визнання незаконним проведення 11 липня сесії міськради зі скасування відповідного розпорядження. Однак позов «Батьківщини» був відкликаний у зв’язку з призначенням його розгляду вже після того як спірне засідання відбулося.

На тому ж засіданні суд залучив до участі у справі нового позивача — співголову фракції Київради «Столичні реформи» Юрія Дмитрика, який подав контраверсійне клопотання визнання про Київради VI скликання легітимною до наступних виборів. При цьому, заявляють у «Батьківщині», суд відмовився задовольнити клопотання про залучення до участі у справі депутатів Київради, питання про повноваження яких він вирішував.

«Депутати фракції «БЮТ–Батьківщина» у Київраді, яких суд проігнорував у даному судовому процесі, подаватимуть апеляцію. Ми вважаємо, що шановний Юрій Дмитрук не може представляти у суді волю та інтереси всіх депутатів Київради, а тим більше, якщо наші депутати такої згоди йому не надавали», — йдеться у повідомленні прес–служби партії.

«Повноваження депутатів місцевої ради закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання», — наголосила в суді представник секретаря Київської міської ради, в. о. мера Галини Гереги Олена Дорошенко. За її словами, до проведення виборів 25 жовтня 2015 року повноваження депутатів Київської міськради є чинними і діють згідно з вимогами законодавства, відповідно, 11 липня Герега діяла в рамках закону.

«Не може бути рішення суду сьогодні не в інтересах влади. В даному випадку можна говорити, що це частина політичної кампанії, яка намагається відбілити дії КМДА у спробі провести незаконну сесію Київради, — сказав у коментарі «УМ» нардеп–БЮТівець» Олександр Бригинець, екс–депутат Київради. — Однин з інструментів цього — рішення ОАС. Про те, що воно не має ніякого значення, свідчить хоча б той факт, що постанова про проведення сесії була підписана Герегою ще до того, як суд прийняв рішення про те, що Київрада нібито легітимна. Але особисто я в даному випадку не поділяю рішення «Батьківщини» подавати апеляцію. Це безглуздо. Адже суди політично заангажовані».

«Ми в будь–якому випадку блокуватимемо незаконну Київраду, — каже «свободівець» Юрій Левченко. — Кишенькові суди Януковича виносять неправові рішення щодня. Тим паче, подана апеляція, і з юридичної точки зору рішення не вступило в законну дію. Є норма Конституції, що повноваження депутатів Київради тривають п’ять років. По закінченні цих повноважень вони займаються лише відвертим «дерибаном». Звичайно, ми не можемо гарантувати, що зірвемо збори цих так званих депутатів, але робитимемо все від нас залежне, щоб блокувати незаконні рішення».