Визнаний світом Майстер

07.08.2013

Літературно–меморіальний музей Михайла Булгакова від самого заснування користується популярністю не лише у столичних жителів, а й у туристів, що, навідуючись на Андріївський узвіз, повсякчас підсідають на лаву до пана Булгакова (пам’ятника біля музею). Наразі унікальність музею визнали на світовому рівні — «будинок Турбіних» (народна назва музею) внесли до топ 20 найкращих літературних музеїв світу. Таке рішення було прийняте експертами на першому Форумі літературних музеїв світу, що пройшов у Москві. «Критерієм для відбору були не лише експозиції, враховувалася й різнобічна діяльність закладу, — зазначила в офіційному коментарі директор музею Людмила Губіанурі. — Наш музей, окрім головної експозиції, має велику кількість проектів: журфікси, дитячі, великодні й іменинні свята, чаювання на веранді та інші. Всі вони об’єднані тим, що ми називаємо місією нашого музею — відроджувати традиції, пов’язані з життям дому і сім’ї Булгакових».

До слова, Форум відбувся ще у квітні, і, як запевнила «УМ» директор, новина про визнання музею набула «нового» статусу тому, що дана інформація лише зараз з’явилася на офіційній інтернет–сторінці КМДА. Перебуваючи у списку лідерів уже більше трьох місяців, музей продовжує тим часом активно заохочувати любителів писаного слова та візуального мистецтва до співпраці. 5 липня музей оголосив конкурс «Булгаковський світ», що полягатиме у створенні арт–об’єкта, присвяченого творчості письменника Михайла Булгакова. До 5 жовтня триватиме збір ескізних проектів. А вже потому будуть оголошені 10 фіналістів. Переможець отримає можливість утілити свій проект у життя, а оселиться цей тематичний об’єкт на території історичної місцевості — Воздвиженки, де народився письменник.

 

НА ОЛІМПІ

Серед двадцятки світових літмузеїв — лише один український, натомість шість російських: Музей Анни Ахматової у Фонтанному домі, Музей Володимира Маяковського, Музей Льва Толстого «Ясна Поляна», Літературно–меморіальний музей–заповідник Антона Чехова «Меліхове», Державний літературний музей (Москва) та Державний музей Олександра Пушкіна. У топ 20 також увійшли: Місто Шиллера Марбах–на–Неккарі, Фонд «Батьківщина Шекспіра», Класичний Веймар, Будинок дитинства і Музей Марка Твена, Музей «Дім, де народився Роберт Бернс», Центр Джеймса Джойса, Музей і творчий центр Роальда Даля, «Дім Будденброків», Музей Генріха і Томаса Манна, Музей Невинності (Стамбул), Музей дитячої літератури «Юнібакен» (Стокгольм), Музей Нібелунгів (Німеччина), Музей Жуля Верна, Фонд Мартіна Бодмера (Швейцарія).