Іран чекає поваги

06.08.2013
Іран чекає поваги

Іран отримав нового президента: позавчора в парламенті Ісламської Республіки відбулася церемонія приведення до присяги нового президента — Хассана Рохані, обраного на цю посаду в червні.

У своїй інавгураційній промові Рохані пообіцяв створити поміркований уряд та розпочати конструктивну співпрацю з іншими державами. За його словами, 14 червня, коли він був обраний президентом уже в першому турі, іранський народ проголосував за зміни та проти екстремізму. Останнє слово є натяком на стиль правління попередника Рохані, Махмуда Ахмадінеджада.

«Я кажу щиро: якщо ви хочете задовільної відповіді, розмовляйте з Іраном мовою поваги, а не мовою санкцій», — із цими словами новий глава держави звернувся до Заходу. Месидж було почуто. Вже за кілька годин після цієї промови речник Білого дому заявив, що Сполучені Штати Америки готові працювати з іранським урядом, якщо той серйозно на це налаштований. Він також зазначив, що інавгурація Рохані є «нагодою розв’язати проблему з іранською ядерною програмою, що непокоїть міжнародну спільноту».

Втім, в Ірані будь–які жести президента у бік Заходу мають бути схвалені верховним провідником Ісламської Республіки, аятолою Хаменеї. А той непохитно стоїть на антизахідних позиціях з часу приходу до влади 1989 року.

Іранці сподіваються, що наступні чотири роки перебування при владі Рохані не будуть позначені такими помилками, яких припускався його попередник, а також будуть позбавлені психологічного та економічного тиску, що його країна зазнавала впродовж останніх років.

Іран — дуже молода за складом населення країна, і молодь очікує від нового президента розв’язання своїх проблем, передусім економічних, та зменшення безробіття. І, водночас, — послаблення релігійно–ідеологічного тиску з боку влади.

Свій виступ перед парламентом 64–річний Рохані завершив представленням складу уряду. До нього ввійшли переважно ті, хто працював у часи правління попередніх (до Ахмадінеджада) президентів, поміркованого Акбара Хашемі Рафсанджані та реформатора Мохаммада Хатамі.

Західні експерти передбачають, що за нового президента на революцію в Ірані очікувати не варто. Цей поміркований клірик буде запроваджувати зміни поступово й обережно. Водночас Рохані пообіцяв народу більше громадянських прав, більше прав жінкам та політику відкритості у відносинах зі світом.

При цьому проблема іранської ядерної програми залишиться, адже це питання належить до компетенції не президента, а всевладних релігійних лідерів. Також усе вказує на те, що Іран і надалі стоятиме на боці режиму сирійського президента Башара Асада. Вчора вже у своєму першому інтерв’ю на посаді президента Рохані заявив сирійській інформагенції Сана: «Жодна сила світу не здатна порушити наш союз із Сирією, який Ісламська Республіка Іран має намір ще більше зміцнити».

Підбадьорений словами свого найближчого союзника, сирійський диктатор Башар Асад після довгої перерви знову з’явився на телебаченні з нагоди закінчення Рамадану і заявив: «Із тероризмом не можна боротися політичними методами, він повинен бути розчавлений залізним кулаком». Тож на швидкий мир у Сирії очікувати не варто.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>