Під прицілом телекамери навколо світу

02.08.2013
Під прицілом телекамери навколо світу

Під час зйомок тревел–шоу Андрію Бєднякову доводиться зустрічатися з різними людьми. (зі сторінки у «Фейсбуцi».)

Любителі телеподорожей не можуть не знати Андрія Бєднякова — ведучого інтерівського проекту «Орел і решка». На каналі вже готують ­сьомий сезон програми, яку спочатку презентувало ще подружжя Жанни й Алана Бадоєвих. Із другого сезону в ефірі тревел–шоу — Бєдняков, до того учасник КВК, актор російської й української версій «Великої різниці». За пару років зi знімальною групою проекту «Орел і решка», який показує і російський канал «Пятница», Андрій об’їздив понад півсотні країн. Із ведучим ми говоримо про різне: особливості перебування за кордоном під прицілом телекамери, коли треба жити — за форматом програми — або за 100 доларів, або використовуючи «золоту карту» з необмеженим лімітом; про бажання частіше навідуватися у рідний Маріуполь і особливості українських та російських телеглядачів.
До речі, «зловити» Андрія для розмови було непросто. Хоча він і затримався у Києві на 10 днів, одночасно знімався у трьох скетч–комах для російського каналу «Пятниця» (другому сезоні «Великих почуттів» та двох нових пародійних проектах, назви яких ще не розголошують).

Складав сесії, пародіюючи голоси

— Андрію, як ведучий тревел–шоу проводить власну відпустку?

— У мене було вільних 6 днів — не знаю, чи можна їх назвати відпусткою. Був у Маріуполі у мами. Ще б хотів поїхати додому на 4 дні на початку серпня. Щоб була змога це зробити, вже навіть відмовився від якихось зйомок. Хочеться частіше бачити маму.

— Хто ваша мама? Вона всі випуски програми «Орел і решка» з вашою участю дивилася?

— Мама — медик, усе життя пропрацювала в лікарні. Мама — це найважливіша жінка у моєму житті. Їй, без сумніву, подобається «Орел і решка». Вона її дивиться, любить, як і всі наші друзі, мамині колеги. Вони телефонують, запитують, хвалять. Мама не тільки випуски на «Інтері» переглядає, а й їхні повтори на К1. Вона дуже пишається мною.

— Ви народилися у Маріуполі, після школи працювали там на металургійному комбінаті імені Ілліча. Чи багато ваших земляків можуть собі дозволити подорож за кордон? Чи була ваша мама за кордоном?

— У Маріуполі багато людей, які подорожують. Є люди, які достатньо заробляють, щоб «кататися» у різні країни. Хоча я, напевно, один iз небагатьох маріупольців, яким випало побувати у 55 країнах (тільки у Туреччині і Росії був до того, як став ведучим телепрограми). Мама за кордоном не була. Я намагаюся її кудись узяти з собою. Але в неї кішка й робота — тому мама постійно відмовляється.

— Чому ви не могли собі дозволити подорожувати до того, як стали ведучим тревел–шоу?

— Я не вважав припустимим брати гроші у батьків. Коли людині 20 років, вона хоче бути самостійною і вже працює, має заробляти собі на життя самотужки. На регулярні подорожі моїх грошей не вистачало.

— Ви закінчили Харківський університет внутрішніх справ. Що взяли звідти такого, що слугує вам понині?

— Я вчився в цьому університеті, бо на той момент мені дуже подобалося правознавство. Для мене страшенно цікавими були перші два роки, коли заняття відбувалися у Маріуполі, у філіалі університету: на сесії до нас приїздили викладачі з Харкова, я був відмінником. Після того, як на третьому курсі вже довелося самому їхати у Харків, я зрозумів, що не хочу цього робити. Я закінчив університет, складав сесії у Харкові, але кожна поїздка була — як похід на війну. Жили ми завжди десь у жахливому «спальному» районі, де під ногами постійно хлюпотіли вода і бруд. Мені постійно здавалося, що у Харкові без упину йде дощ — без нього не обходився жоден мій приїзд. Мої друзі описують це місто як яскраве і красиве, але для мене воно було іншим.

Під час навчання в університеті я зрозумів, що можна складати сесії, особливо не напружуючись, просто використовуючи вміння пародіювати голоси.

— Тоді ви вже були учасником КВК?

— Так. До КВК я потрапив, коли працював на меткомбінаті. Чітко пам’ятаю, саме лежав у лікарні, дивився фінал Асоціації КВК України і думав: «Як класно було б потрапити у команду!». Минув місяць чи півтора — і мене запросили грати у команду спочатку цеху, а потім — у збірну комбінату. Уже десь через рік мене покликали у команду Маріупольського гуманітарного університету, яка змагалася у Вищій лізі КВК Олександра Маслякова.

Про Цех культури, знаменитих конкурентів і чорних воронів

— З чого почалася ваша телекар’єра?

— Уперше я дуже давно самостійно пробувався на кастингу проекту «Останній комік» на ICTV. Тоді я вже працював у Будинку культури металургів у Маріуполі, який називали Цех культури. Мене вибрали, я став одним з учасників програми, зайняв друге місце, поступився лише Анатоль Анатолічу, який зараз веде «Сніданок з 1+1».

— Як потрапили в «Орел і решку»?

— Я вже знімався у «Великій різниці». Про кастинг дізнався від Жанни Бадоєвої — у нас були спільні знайомі, ми перетнулися на презентації кліпу Ольги ­Навроцької. «Велика різниця», в якій я вже знімався, зробила пародію на Алана Бадоєва — у нас була тема для розмови з Жанною. На роль ведучого «Орла і решки» пробувалося дуже багато людей, зокрема відомих телевізійників i тих, хто вважає себе такими. Я успішно пройшов два етапи: спочатку пробувався з Жанною, а потім знімали мій репортаж про київських чорних воронів iз вулиці Воровського.

— Яка з країн, у яких побували, вразила чи сподобалася найбільше?

— Це складне запитання. Кожна привертає увагу чимось особливим. Виокремлю Сполучені Штати Америки — це одна з найулюбленіших моїх країн. Відколи почав дивитися голлівудські фільми з красивими будинками і двориками, постійно уявляв, як я там буду гуляти. І мрія збулася. Коли тільки вийшов з аеропорту, відчув інше повітря... Хоча розумію, що це я собі нафантазував.

Дуже сподобалася Бразилія, Аргентина. Люблю Європу, хоч вона часто однакова, але Європа — це, у першу чергу, комфорт і затишок. Чомусь не дуже сподобалася Мексика, зокрема Мехіко. Можливо, тому що це була перша поїздка так далеко.

— Вашою співведучою у шостому сезоні стала ваша дівчина Настя Коротка, також акторка «Великої різниці». Ваші робочі графіки завжди збiгаються?

— І у «Великій різниці» ми разом, і в «Орлi і решцi», і зараз у трьох серіалах для каналу «Пятница» — разом. Разом і вдома, і на роботі... Хоча на зйомках тревел–шоу за кордоном, якщо летимо разом, бачимося лише у день прильоту й відльоту та коли знімають зустріч. Однак інколи хочеться побути деякий час порізно. Вважаю, періодично трохи треба відпочивати одне від одного.

У Росії рейтинги вищі

— Глядач «Орла і решки» бачить один день перебування ведучих проекту в тій чи іншій країні. Скільки часу насправді знімається кожен випуск і якими силами?

— Зйомки тривають два дні, не рахуючи дня прильоту. Їде, як правило, 7–8 людей. Якщо є якісь накладки зі зйомками в інших проектах, може їхати окремо один ведучий, оператор і сценарист. Здебільшого, вже на місці попередньо на кілька днів раніше починає роботу адміністратор, який домовляється за локації для зйомок ведучого з «золотою картою». До речі, інколи програмі закидають, що показуємо не най–найдорожчі готелі і ресторани. А в них часто просто не дозволяють знімати.

— Чи хотіли б жити постійно з «золотою картою»?

— Ні! Це нудьга. Приємно, коли самотужки досягаєш чогось. Мені особисто цікавіше рухатися по сходинках угору, а не відразу опинитися наверху. Якби я змалечку міг потрапити у 55 країн, мені б, напевно, не було так цікаво і по–дитячому азартно, як тепер.

— Обивательське запитання. Коли вам, за умовами програми, доводиться в ефірі жити на 100 у.о., на екрані правдоподібними виглядають, скажімо так, муки ощадливості. Насправді вам дозволяють повноцінно харчуватися чи ні?

— Ми намагаємося робити все по–справжньому. Але, коли дуже–дуже зголодніли й замучила спрага, можемо собі дозволити купити за бюджет проекту нормальні харчі й випити якісну воду. Коли знімаємо — кому випало — їмо найдешевшу їжу і ночуємо в хостелах, бо глядач має бачити справжні емоції. У кожному конкретному випадку вирішуємо, краще зекономити більше на проживанні чи харчуванні. Бо є, скажімо, такі хостели, в які навіть заходити страшно.

— Ви почали вести програму з другого сезону, після Алана Бадоєва. Не намагалися його наслідувати?

— Ні. Бачив його лише раз. Ми зустрілися на вечірці зі спільними знайомими.

— Проект «Орел і решка» знімають одночасно для українського і російського глядача. Ви їх ототожнюєте?

— Напевно, це різні глядачі. Такий висновок напрошується, якщо проаналізувати рейтинги проекту на «Інтері» та «Пятнице». У Росії «Орел і решка» значно успішніший. Можливо, тому що аудиторія «Інтера» старша, а «Пятница» — молодіжний канал.

 

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>