Сонячний привіт зимі

31.07.2013

Ось–ось закінчиться сезон абрикос. Тому хочеться якомога швидше хоч трохи ще зберегти сонячно–жовтої смакоти для чаювань холодними осінньо–зимовими вечорами.

Абрикосове варення з квітами лаванди. Для приготування потрібно: 1кг 100 г абрикосів (без кісточок буде кiлограм), 650 г цукру, столова ложка сухих квітів лаванди, чайна — лимонної кислоти. Плоди акуратно розрізати навпіл, видалити кісточки. Засипати цукром і поставити у холодильник на 1,5—2 доби, вранці та ввечері акуратно перемішувати. Через добу після початку процесу всипати лаванду. (Тобто загатовка з сухою спецією має простояти 0,5–1 добу). Потім проварити 20 хвилин і знову залишити на 10—12 годин. Далі ще двічі проварювати по 15 хвилин iз проміжком у 10—12 годин. Наприкінці останньої 15–хвилинки треба додати лимонну кислоту, розкласти варення у стерилізовані банки і закрутити.

Абрикосовий джем із тим’я­ном. Потрібно: 750 г абрикосів без кісточок, 350 г цукру, кілька гілочок свіжого тим’яну. Абрикоси нарізати шматочками, засипати цукром і на кілька годин залишити. Додати листя тим’яну, варити після закипання 40 хвилин, знімаючи пінку, а потім розлити по стерилізованих банках і закупорити.

Абрикосовий джем iз лимоном і корицею. Потрібно: 1 кг абрикосів без кісточок, 550 г цукру, паличка кориці, сік і цедра одного лимона. Як для приготування будь–якого джему, абрикоси нарізати шматочками, засипати цукром і на кілька годин залишити. Потім додати паличку кориці та цедру лимона. Поставити на вогонь. Коли закипить, вичавити лимонний сік (хто не надто любить кислуватий присмак, може додати сік половини лимона). Варити, допоки джем не загусне, — приблизно 40 хвилин. Розлити у стерилізовані банки і герметично «заховати» під кришку до холодів.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>