Будинок пологів

31.07.2013
Будинок пологів

Резонансний медичний скандал в Умані. Місцеві жителі пікетували тамтешню міліцію, прокуратуру та міську раду, вимагаючи незалежного та об’єктивного розслідування смерті немовляти в Уманському пологовому будинку. Недавно там помер новонароджений Костик Тимановський. Дитина з’явилася на світ удома, пологи прийняв батько хлопчика, бо породіллі не встигли викликати «швидку». Малюк народився здоровим, його разом iз мамою забрала карета швидкої допомоги, але в пологовому будинку через два дні хлопчик помер.

У смерті своєї дитини Віктор та Людмила Тимановські звинувачують лікарів. Спершу медики не звернули уваги на те, що в сечі немовляти з’явилася кров, а потім їх не виявилося на місці, коли малюк раптом почав задихатися і помер. У висновку лікарі написали: серцева недостатність.

Трагедія у родині Тимановських стала останньою краплею терпіння уманчан. Адже цього року це вже третя смерть немовляти в Уманському пологовому будинку, а торік тут померло аж шестеро малюків. Недарма жителі Умані охрестили міський пологовий «Будинком смерті», а породіллі бояться там наро­джувати.

«На мітинг прийшло до двохсот людей, в тому числі й п’ятнадцять родин, які постраждали від «професіоналізму» уманських лікарів», — розповідає «УМ» учасник акцiї, місцевий опозиційний активіст Максим Поляков.

Спочатку люди пікетували мілі­цію, бо саме вона розслідує смерть немовляти, і поки що результатів цього не видно. Але начальник міліції до народу не вийшов. Тоді мітингувальники пішли під стіни міськради, оскільки переконані: саме влада довела міську медицину до ручки.

«Зате на мітинг прийшов і головний лікар пологового будинку Борис Кримковський. Він підтримав пропозицію про незалежне розслідування та переатестацію лікарів і заявив, що їм вже оголошено догани», — говорить Максим Поляков.

Як розповідає прокурор Уманської міської прокуратури Ірина Сліпенько, за фактом смерті Костика Тимановського відкрито кримінальне провадження і йде слідство. Окрім цього, у прокуратурі тривають ще два кримінальні провадження стосовно працівників Уманського пологового будинку. Проте департамент охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації створив спеціальну комісію, аби встановити причини раптової смерті немовляти в Уманi.