НОВИНИ ПЛЮС

30.07.2013

Чергові сутички у Єгипті

Новий міністр закордонних справ Єгипту Набіль Фахмі закликав до стриманості після суботніх сутичок у Каїрі між прихильниками відстороненого президента Мохаммеда Мурсі та урядовими силами безпеки. Жертвами цього протистояння стали щонайменше 70 людей.

У неділю сталися нові сутички на півночі Каїра, жертвами яких стали двоє людей. Заворушення відбувалися також у місті Порт–Саїд. Ісламісти збираються провести черговий «марш мільйонів». Тимчасовий президент Єгипту Адлі Мансур уповноважив прем’єр–міністра надати військовим право арештовувати цивільних.

Держсекретар Сполучених Штатів Джон Керрі засудив насильство і закликав єгипетську владу поважати право на мирні зібрання. А глава дипломатії ЄС Кетрін Ештон закликала владу Єгипту включити членів руху «Брати–мусульмани» до процесу політичної трансформації у країні.

Відновлюються ізраїльсько–палестинські переговори

Ізраїль звільнить понад сто палестинських в’язнів. Про це рішення уряду повідомив прем’єр–міністр Беньямін Нетаньяху, назвавши захід «болючим», проте необхідним для відновлення перемовин iз палестинською стороною. Обидві делегації мають зустрітися у Вашингтоні сьогодні. За словами Нетаньяху, результати переговорного процесу, що триватиме щонайменше дев’ять місяців, будуть винесені на загальнонаціональний референдум.

На відновленні перерваних 2010 року ізраїльсько–палестинських переговорів наполягав упродовж останніх трьох місяців держсекретар США Джон Керрі. 60 відсотків опитаних газетою «Гаарец» ізраїльтян не вірять, що Нетаньяху щиро прагне поділити землі між Середземним морем та рікою Йордан на дві країни, віддавши палестинцям частину окупованих теренів.

Молодь, до зустрічі у Кракові

Позавчора Франциск І залишив Бразилію, куди здійснив свій перший закордонний візит. У неділю Папа Римський провів прощальну службу Божу, яка завершувала не лише його п’ятиденний візит, а й Світові дні католицької молоді. На месу на пляжі Копакабана у Ріо–де–Жанейро прийшли близько трьох мільйонів вірян. Франциск повідомив, що наступним місцем проведення Світових днів молоді у 2016 році стане польський Краків.

Пожежі в курортному раю

На Майорці — іспанському острівному курорті — у ніч на неділю було евакуйовано приблизно 700 осіб через загрозу поширення лісових пожеж. Днем раніше вогонь поглинув 1600 гектарів лісу, повідомила влада Балеарських островів, найбільшим з яких є Майорка. У гасінні пожеж задіяні літаки та гелікоптери, а на землі стихії протистоять 26 пожежних підрозділів та понад 360 пожежників і добровольців. Рішення про нагальну необхідність евакуації місцевих мешканців та туристів на північному заході Ма­йорки було прийняте після того, як змінився напрямок вітру і вогонь загрожував перекинутися на житлові масиви.

Катастрофа судна з мігрантами

Позавчора поблизу узбережжя Лівії затонуло судно з мігрантами, які прямували до Італії. Окрім лівійців, на ньому перебували вихідці з Нігерії, Гамбії та Сенегалу. У ході рятувальної операції під керівництвом італійської поліції вдалося знайти живими 22 особи, але щонайменше 31 пасажир судна загинув.

За даними правозахисних організацій, торік понад тисячу мігрантів загинули у Середземному морі, прямуючи до Європи на суднах, що не відповідали нормам безпеки.

Марка з «маленьким принцом»

Розташований на Ірландському морі острів Мен першим у світі видав серію з восьми поштових марок iз нагоди народження правнука королеви Єлизавети ІІ, принца Джорджа Александра Луї. Кожна марка — номіналом один фунт стерлінгів. Набір із восьми марок iз зображенням батьків дитини має також напис з іменем новонародженого, а внизу — слова батька, які він промовив на звістку про народження хлопчика: «Наше щастя не могло бути більшим».

У продаж серія надійде 21 серпня обмеженим накладом у 500 екземплярів, що вже гарантує їй захмарну ціну в колах філателістів. Кожен блок iз восьми марок буде проштампований спеціальним касовим апаратом з написом It’s a boy («Це хлопчик»). Один блок буде подарований батькам, а ще один — новонародженому.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>