Золоте принценя

24.07.2013
Золоте принценя

Тисячі людей в ейфорії провели ніч проти вівторка біля Букінгемського палацу в Лондоні, святкуючи народження сина герцога та герцогині Кембриджських, повідомляє Бі–Бі–Сі. Позавчора о 16:24 за місцевим часом (18:24 за Києвом) Кейт Міддлтон народила хлопчика вагою 3,77 кілограма. Новонароджений є третім у черзі на успадкування британського трону — після свого діда принца Чарльза та батька, принца Вільяма. Породілля разом iз чоловіком провела ніч у лікарні св. Марії. До речі, сам принц Вільям 31 рік тому також побачив світ у цьому шпиталі.

У Кенсінгтонському палаці заявили, що дитину буде названо у встановленому порядку — так, як заведено називати монарших дітей. Букмекери надають перевагу іменам Джон, Джеймс та Олександр. Він має титул Його Королівської Високості принца Кембриджського, повідомляє Бі–Бі–Сі.

Багато британців сприйняли звістку про народження монаршого немовляти з такою радістю, ніби дитя народилося в їхній власній родині. Народні гуляння відбувалися і на центральному Трафальгарському майдані британської столиці. Фонтан там подарував хоча б якусь розраду численним людям, що змучилися від очікування доброї новини у 36–градусну спеку. Ейфорія тривала і вчора. А Королівська кінна артилерія та Почесний артилерійський полк учора ввечері відзначили народження королівської дитини святковим салютом.

Британські виробники та продавці сувенірів також радіють ажіотажу. Очікується, що до кінця серпня продаж сувенірної продукції та інших товарів у зв’язку з народженням принценятка принесе більше 300 мільйонів євро. Розраховують, що 182 мільйони євро принесуть іграшки та різноманітні пам’ятні сувеніри, 72 мільйони — продаж алкогольних напоїв, наприклад, шампанського, 29 мільйонів євро покупці витратять на солодощі.

 

ЦІКАВО ЗНАТИ

* Раніше при народженні королівських дітей були присутні міністри внутрішніх справ. Востаннє — 1936 року, коли народилася кузина королеви, принцеса Олександра.

* Для засвідчення народження сина короля Якова II, Джеймса Френсіса Едварда, 1688 року до Сент–Джеймського палацу запросили 42 відомі публічні особи — на думку професора Мері Фіссель iз Кембриджського університету, це стало першим «медійним шоу довкола королівського народження». Люди сумнівалися, що дружина короля Марія Моденська насправді була вагітна, і коли почалися пологи, поширилися чутки, що дитину потай принесли до кімнати. Цей скандал поставив під сумнів законність спадкоємця, і він так і не став королем. Вільгельм Оранський і його дружина Марія захопили трон 1688 року — в історію ця подія увійшла під назвою «Славетна революція».

* Прізвище не є обов’язковим для королівської дитини, адже вона матиме титул Його Королівська Високість Принц, і саме так до неї звертатимуться. 1917 року Георг V узяв титул Віндзор — за однойменним замком — як прізвище своєї родини, замість Сексен–Кобург–Гота через антинімецькі настрої під час Першої світової війни.

* Принц Вільям отримає двотижневу оплачувану відпустку у зв’язку з народженням дитини від Міністерства оборони. Після цього він повернеться до служби пілотом рятувального вертольота ВПС Британії. Державні відпустки для чоловіків у зв’язку з народженням дитини запровадили в Британії з 2003 року.

* Народження королівських дітей зазвичай відзначають салютом Королівської кінної артилерії, що налічує 41 залп. Також над урядовими будівлями, королівськими кораблями і оборонними установами піднімуть британські прапори.

* Одяг для хрестин новонародженого принца буде копією того, що використовують iз 1841 року. Поки що невідомо, де хреститимуть хлопчика, але принца Вільяма, так само, як і його батька, принца Уельського, хрестив архієпископ Кентерберійський у Музичній кімнаті Букінгемського палацу.

(За Бі–Бі–Сі).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>