НОВИНИ ПЛЮС

23.07.2013

ЄС назвав «Хезболлу» терористичною організацією

Міністри закордонних справ Європейського Союзу вирішили внести бойовий підрозділ ліванського радикального угруповання «Хезболла» до переліку терористичних організацій. Таке рішення означає, що бойовий підрозділ угруповання більше не зможе отримувати гроші від своїх прихильників iз Європи, передає Бі–Бі–Сі. Таке рішення одностайно підтримали всі 28 країн–членів ЄС.

Також на саміті Верховний представник ЄС iз зовнішньої політики Кетрін Ештон представить звіт про ситуацію в Сирії. Зокрема, беручи до уваги те, що у травні, на попередньому саміті, міністри не поновили ембарго на постачання зброї до цiєї країни.

На порядку денному також підготовка до саміту «Східного партнерства», який пройде в листопаді у Вільнюсі. Київ покладає великі сподівання на цей саміт і планує підписати на ньому вже парафовану Угоду про асоціацію та Угоду про зону вільної торгівлі мiж Україною та ЄС.

Заворушення мусульман у Парижi

Уже три ночі поспіль у місті Трапп, що за 30 кілометрів на захід від Парижа, тривають сутички та акти вандалізму за участі приблизно 250 осіб iз числа емігрантської молоді. Протистояння з поліцією почалося після того, як правоохоронці зробили зауваження мусульманці, яка перебувала у паранджі в громадському місці. Чоловік жінки, якій було зроблено зауваження, напав на поліцейського і намагався задушити його. Нагадаємо, що у Франції з 2011 року діє закон, яким заборонено носіння паранджі, порушникам закону загрожує штраф у розмірі 150 євро.

Після згаданого інциденту натовп місцевих мусульман оточив поліцейську дільницю та закидав її камінням, петардами i «коктейлями Молотова». Поліція була змушена застосувати сльозогінний газ. Постраждали двоє поліцейських та один підліток. Поліція заарештувала шiстьох нападників. Ця новина розлютила мусульман сусідніх місцевостей. Тієї ночі екстремісти підпалили чи підірвали 20 автомобілів в околицях Траппа.

Міністр внутрішніх справ Франції Манюель Вальс наголосив, що закони республіки повинні виконувати всі громадяни без винятку. Місцева поліція приведена у стан готовності та мобілізації.

Білоруський чиновник «прорвався» в Європу

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей відвідає штаб–квартиру Євросоюзу в Брюсселі. Макей, колишній голов­ний помічник президента Олександра Лукашенка, був у «чорному списку» білоруських чиновників, яким забороняли в’їзд до країн ЄС. Такий візит відбудеться вперше після 2010 року, коли після президентських ви­борів у Білорусі відбулися репресії проти опозиційних кандидатів та їхніх прихильників, передає радіо «Свобода». Макей відвідає Брюссель у рамках ініціативи «Східного партнерства», його запросили Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Катрін Ештон і комісар ЄС iз питань розширення Штефан Фюле.

У Японії перемогла правляча коаліція

Вибори до верхньої палати парламенту Японії завершилися перемогою урядової коаліції. Ліберально–демократична партія Японії, яку очолює прем’єр–міністр Сіндзо Абе, здобула 65 крісел, а їхні партнери — партія «Нова Комейто» — 11 мандатів. Прем’єр–міністр заявив, що такі результати доводять правильність узятого ним економічного курсу. Опозиційна Демократична партія здобула найнижчий за історію свого існування результат і отримує 17 місць. У верхній палаті парламенту Японії — 242 крісла. Половину депутатів обирають кожних три роки на шестирічний термін. Владна коаліція вперше за останні шість років контролюватиме обидві палати. Прем’єр–міністр Сіндзо Абе заявив, що його перемога на виборах до верхньої палати парламенту допоможе йому сформувати стабільний уряд.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>