НОВИНИ ПЛЮС

19.07.2013

Бразилія проти візиту Папи

Позавчора бразильська поліція застосувала сльозогінний газ для розгону сотень демонстрантів, які перед резиденцією губернатора штату Ріо–де–Жанейро вимагали його відставки та протестували проти... візиту Папи Римського Франциска. Рух у центральній частині Ріо було перекрито на кілька годин.

Понтифік прибуде до Бразилії, найбільшої католицької країни Латинської Америки, найближчого понеділка для участі у Світових днях молоді, які триватимуть до 28 липня. Папа відправить службу на велетенському пляжі Ріо–де–Жанейро для 1,5 мільйона осiб.

Бразильці дуже шанують Папу, але противники його приїзду вказують, що безпеку понтифіка та Днів молоді гарантуватимуть понад 30 тисяч поліцейських та військовослужбовців, на цю найбільшу в історії міста поліцейську операцію будуть витрачені великі кошти, які б могли піти на охорону здоров’я та освіту.

У Бразилії соціальні протести не вщухають iз минулого місяця, відколи влада підвищила на 20 відсотків ціну проїзду у громадському транспорті.

Етнічнi сутички у Гвінеї

Щонайменше 54 особи загинули та 131 отримала поранення внаслідок триденних сутичок на етнічному ґрунті у другому за кількістю населення місті Гвінеї — Нзерекоре. Урядові війська, які прибули до мiста, вчора припинили протистояння, заарештувавши приблизно 50 найактивнiших учасників сутичок.

Сутички розпочалися після оголошення про проведення 24 вересня парламентських виборів. Гвінейські політичні поділи накладаються на етнiчні. Діючий президент та вся влада країни походять iз народу малінке, який становить лише третину населення країни, а опозицію підтримує народність фулані, яка є у країні більшістю. Хоча Гвінея має найбільші у світі родовища бокситів, а також родовища заліза і золота, країна неспроможна вижити сама i повністю залежить від допомоги Заходу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>