Побачимося в понеділок?

19.07.2013

Причиною такої зустрічі стало зірване пленарне засідання сесії Київради. Нагадаємо, 11 липня народні депутати від опозиції, кияни та громадські активісти не дозволили провести заплановане засідання КМДА, оскільки воно є нелегітимним і за законом повноваження депутатів і голови КМДА закінчилися ще 2 червня. Проте Конституційний Суд прийняв рішення, яким продовжив роботу до жовтня 2015 року.

У зв’язку з тим, що опозиція обіцяє і надалі блокувати роботу ради, Олександр Попов написав відкритого листа, у якому запросив лідерів парламентської опозиції на переговори.

«Згідно із законодавством, лише Київрада має повноваження ухвалювати рішення про внесення змін до бюджету та програми економічного та соціального розвитку Києва. Саме тому закликаю вас до відкритого й відвертого діалогу щодо проведення засідання сесії Київради, до порядку денного якого пропонується внести винятково нагальні соціально–важливі питання життєдіяльності міста. Запрошую вас до перемовин 22 липня», — закликав Попов у своєму зверненні. «Я ще раз кажу: якщо міська рада не буде приймати рішення, місто просто зупиниться», — заявив глава КМДА.

Проте на офіційному сайті «Батьківщини» з’явилася інформація, що депутати партії, обрані за мажоритарними округами у місті Києві, зустрінуться з главою КМДА у п’ятницю, оскільки вони мають на це повне право. Також «УМ» дізналася, що Арсенія Петровича на цій зустрічі не буде. Чи прийде він у понеділок, у прес–службі поки не володіють такою інформацією.

А от у партії «УДАР» уже заявили, що відмовляються від запрошення Попова і зазначили, що такі заходи від КМДА є лише черговою спробою партії влади втягнути опозицію в кулуарні переговори. «Про який «відвертий» діалог може йтися, якщо влада демонстративно нехтує правами киян і блокує призначення виборів у столиці? Нинішня Київрада нелегітимна і домовлятися про проведення незаконної сесії «УДАР» не буде», — заявили у прес–службі партії.

Громадські активісти також запевняють, що у випадку, якщо нелегітимна Київрада спробує все–таки запрацювати, вони блокуватимуть її роботу, як і 11 липня. Організатор акції «Звільнимо Київ разом» Єгор Соболєв у коментарі «УМ» заявив: «У нас єдине прохання до тих, хто туди піде, відстояти просту і важливу для всіх позицію: Київради та мера міста немає, їхні повноваження закінчилися, влада має призначити вибори нових. Якщо призначений Президентом чиновник Олександр Попов підтримає таку тезу, тоді можна говорити про якесь «порозуміння». Якщо ж опозиція визнає, що влада може делегуватися без виборів, це буде зрадою киян. Ми (громадські активісти. — Ред.) однозначно за перший варіант».