Нелегітимна й заблокована

12.07.2013
Нелегітимна й заблокована

Учора під стінами столичної міськдержадміністрації на заклик опозиції та громадських організацій зібралося близько двохсот киян, зокрема й народних депутатів, які вимагали припинити сесію нелегітимної Київради та блокували її засідання. Доступ до будівлі перекривали посилені загони міліції. Сутички відбувалися як на вулиці, так і в приміщенні. Зрештою секретар ради, в. о. міського голови Галина Герега відмовилась брати на себе усю відповідальність і все–таки закрила сесію під тиском депутатів від опозиції. Вона оголосила, що наступне засідання відбуватиметься у вересні.

«Провести конструктивну розмову або ж домовитись до чогось важливого нам із пані Герегою не вдалося, — розповіла «УМ» народний депутат від партії «УДАР», колишній депутат Київради Наталя Новак. — Ми намагалися переконати пані Герегу, що вона взагалі не мала права скликати сесію, проте почути нас вона не захотіла і сесію закрила не через те, що ми зуміли словами довести їй порушення закону, а через те, що заблокували роботу своїми силами, і вони не змогли ніяк цьому протидіяти».

Нагадаємо, 2 червня закінчилася 5–річна каденція депутатського корпусу Київської міськради. Проте нові вибори досі не призначені, а Конституційний Суд рішенням від 30 травня дозволив проводити їх аж у жовтні 2015 року. Опозиція та громадські активісти пообіцяли, що надалі блокуватимуть роботу Київради, оскільки її повноваження є незаконними.

Після 2 червня опозиційні фракції в міськраді заявили, що здадуть мандати, проте змінили це рішення, оскільки юридично це неможливо. «Настільки я володію інформацією, то опозиційні депутати від «УДАРу» та «Батьківщини» вирішили не складати мандати, оскільки це неможливо. Вони будуть присутні в Київраді, але не голосуватимуть», — розповів «свободівець» Юрій Левченко.

Представники партії «Свобода» були на провідних ролях під час вуличної акції біля Київради. Влада оточила приміщення загонами міліції й нікого не підпускала до входу. Незважаючи на те, що за законом кожен киянин має право бути присутнім під час засідання міськради, вчора до будинку не пускали навіть багатьох журналістів та народних депутатів від опозиції. Коли ті ввірвалися всередину, лідеру парламентської фракції «Батьківщина» Арсенію Яценюку зламали окуляри.

«Попри те, що нас не пускали на засідання, ми все одно прорвалися, ми змогли заблокувати їхнє нелегітимне зборище. Герега відступила, проте я не виключаю, що вони захочуть зібратися ще до осені — тоді ми будемо організовувати те саме, що й сьогодні, наші дії не змінюватимуться, — розповів народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко. — А у вересні нам буде ще легше з ними боротися, тому що в Києві буде більше людей. Наші плани такі: поки не буде оголошено про перевибори в Києві — ми не дозволятимемо їм проводити ці засідання».

Організатор вуличної акції, громадський активіст Єгор Соболєв у коментарі «УМ» сказав: «Звісно вони намагатимуться прогризти нові дірки в будь–який момент, навіть завтра, наступного тижня, у серпні, коли в місті не буде більшості киян та депутатів, вони намагатимуться знову спробувати голосувати. Але ми такими акціями як сьогодні даємо їм зрозуміти, що вони не мають права ділити нашу землю, наше майно і гроші. Проте дуже важливо, щоб кияни усвідомили для себе — якщо вони не виходитимуть на вулицю, то в них повністю загарбають і розкрадуть їхнє місто».

Після оголошення секретаря Київради про закриття засідання опозиціонери називали це «перемогою». «Те, що ми на сьогодні планували, нам вдалося зробити. І ми будемо готові, коли Київрада захоче зібратися позачергово», — заявляє «УДАРівка» Новак.