Янукович веде пошук шляху...

04.07.2013

Учора на зустрічі президентів країн Вишеградської четвірки у Польщі Віктор Янукович запевнив колег, що до вільнюського саміту «Східного партнерства», запланованого на листопад, Верхована Рада прийме всі необхідні закони для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Більшість із них буде ухвалено вже цього тижня — останнього пленарного перед канікулами. На вересень залишаться законопроекти, які стосуються внесення змін до Конституції, і проект закону «Про прокуратуру». Наразі вони пройшли внутрішні процедури, але потребують оцінки експертів і, в окремих випадках, Венеціанської комісії.

Щодо вирішення проблеми засудженої екс–Прем’єрки Юлії Тимошенко, то Президент Польщі Броніслав Коморовський сказав як господар саміту від імені всіх президентів Вишеградської четвірки: «Я із задоволенням можу сказати, що Янукович веде пошук шляху, як вирішити цю проблему згідно з українським правом і шляхом внесення змін в українське право через парламент».

В останні дні з’явилася кулуарна інформація, що Янукович погоджується випустити Тимошенко на лікування до Німеччини, тим самим знявши проблему. Домовленості було досягнуто під час недавнього візиту до Києва міністра закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле. Щоправда, справа загальмувала: Президент бажає, аби ув’язнена опозиціонерка сама подала відповідне прохання, а пані Юлія — проти цього. Як компроміс розглядається звернення від дочки й матері Тимошенко.

Не дає владі розслабитись і посол ЄС в Україні Ян Томбінський. Напередодні Вишеградського саміту він заявив, що європейська сторона щодня відстежує, який обсяг роботи робить Україна на шляху підписання Угоди про асоціацію. За його словами, в Брюсселі знають, що у вівторок українська сторона направила кілька законопроектів до Венеціанської комісії. Тож дипломат закликав українських парламентаріїв поквапитися і не приймати законопроекти, необхідні для євроінтеграції, в останній момент. «У політиці дуже важливо раціонально розпоряджатися своїм часом, аби не опинитися в ситуації, коли необхідно діяти під тиском подій. На сьогоднішній день ситуація склалася така, що час диктує порядок денний, а не порядок денний організовується відповідно до наявного часу», — каже посол ЄС.

 

РЕАЛІЗАЦІЯ

Рада голосує за «європакет»

Учора, як і було заплановано, у Верховній Раді влаштували «День Європи», взявшись за ухвалення євроінтеграційного пакета законів.

Водночас лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час обговорення законопроекту щодо захисту персональних даних заявив: влада хотіла вчинити провокацію, позбавивши мандатів незалежних депутатів Олександра Домбровського й Павла Балогу. Це було зроблено, аби опозиція заблокувала трибуну і влада б «потім поклала на опозицію відповідальність за те, що нібито не приймаються європейські закони».

Однак обійшлося без блокування, і парламент схвалив низку законів, потрібних для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, закон про суспільне теле– і радіомовлення, прийнятий у першому читанні («за» — 353), передбачає створення національної суспільної телерадіокомпанії України як юридичної особи публічного права. Також ВР із пропозицiями Президента підтримала законопроект про вдосконалення системи захисту персональних даних, (за — 373). Наклавши раніше вето, Янукович за­пропонував депутатам вилучити з цього закону норму про знищення та лiквiдацiю Державного реєстру баз персональних даних i заяв про реєстрацiю персональних даних.