«Очко» Едварда Сноудена

03.07.2013
«Очко» Едварда Сноудена

Депутати Держдуми РФ від правлячої партії «Єдина Росія» запропонували висунути Сноудена на Нобелівську премію миру. Фото Рейтер.

Колишній працівник ЦРУ Едвард Сноуден звинуватив президента США Барака Обаму в тиску на держави, до яких він звернувся з проханням про політичний притулок. Заява, яку опублікував сайт «Вікілікс», — це перше публічне звернення екс–працівника ЦРУ, відколи він прилетів до Росії 23 червня. У ньому колишній працівник розвідки називає себе «особою без громадянства» і звинувачує американський уряд у спробі завадити йому реалізувати своє право на отримання притулку. «Вікілікс» також повідомляє, що Сноуден звернувся з проханням про надання йому політичного притулку до 21 країни світу: Австрії, Болівії, Бразилії, Китаю, Куби, Еквадору, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Індії, Італії, Ірландії, Голландії, Нікарагуа, Норвегії, Польщі, Росії, Іспанії, Швейцарії та Венесуели. Більшість запитів було подано до консульського пункту в аеропорту «Шереметьєво», щоб далі їх передали до посольств відповідних країн у Москві.

Едвард Сноуден, який передав пресі секретну інформацію про діяльність американських спецслужб, і досі перебуває в транзитній зоні «Шереметьєво». Юридично він не перетинав російський кордон. Голова Радбезу Росії Микола Патрушев каже, що на сьогодні не існує міжнародних угод, які б могли вирішити питання про подальшу долю Сноудена. Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що «Росія нікого не видає і видавати не збирається», й заперечив, що Сноуден є російським агентом.

Позавчора Путін озвучив умову, за якої Сноуден може отримати політичний притулок у Росії: «Припинити роботу на шкоду Сполученим Штатам». Але колишній технічний співробітник ЦРУ заявляє, що готовий оприлюднити нові дані про діяльність американської розвідки. Можливо, саме тому він відкликав прохання про притулок у Росії (принаймні так стверджує прес–секретар Путіна Дмитро Пєсков).

Викриття Сноудена, що США шпигують за своїми європейськими партнерами, можуть серйозно зашкодити переговорам про зону вільної торгівлі між Штатами та Євросоюзом. Першого липня у Брунеї відкрився азійський саміт за участі глав МЗС 26 країн Азійсько–Тихоокеанського регіону, учасники його позапланово обговорили скандал навколо діяльності американської розвідки. Як з’ясувалося, американські спецслужби також активно стежать за Японією, Індією, Китаєм, Бразилією, Південною Кореєю, Мексикою, Туреччиною.

Також у рамках саміту відбулася зустріч між держсекретарем США Джоном Керрі та главою європейської дипломатії Кетрін Ештон, де вперше інформацію, оприлюднену Сноуденом, було обговорено на такому високому рівні. Згодом Керрі обговорив цю справу також зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим.

Лідери європейських держав планують поставити це питання руба перед Обамою. Зокрема, про намір особисто поговорити з ним на цю тему заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель. А міністр юстиції Франції Крістіан Тобіра попередив: «Якщо буде встановлено, що європейські інститути перебувають під спостереженням американських спецслужб, це буде розцінено Європою як ворожий акт».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>