Убивча демократія

02.07.2013
Убивча демократія

Опозиція обіцяє не припиняти акції протесту доти, доки президент–ісламіст не піде у відставку. Фото з сайта spokesman.com.

«Арабська весна», по завершенні якої єгиптяни й країни Заходу так тішилися «падінню режиму», «приходу демократії» та іншим перевагам «вільного суспільства», не принесла Єгипту щастя. Вибудувана за тридцять років президентства сильною рукою Хосні Мубарака система розвалилася, а для будівництва нової у 85–мільйонної країни, левова частка населення якої перебуває за межею бідності, бракує ресурсів і організованості. Обравши нову владу на перших за багато років демократичних виборах, єгиптяни встигли вже за рік у ній гірко розчаруватися. Тож 30 червня — першу річницю приходу до влади президента–ісламіста Мохаммеда Мурсі — Єгипет відзначив небаченими за розмахом протестами. За різними підрахунками, на вулиці великих міст країни вийшло близько 17 мільйонів людей. Про такі цифри не йшлося навіть під час революції 2011 року.

 

Майдан усіх охочих не вмістив

Найбільша демонстрація традиційно зібралася на каїрському «Майдані» — площі Тахрір. Утім усіх охочих висловити Мурсі своє обурення майдан вмістити не міг, тож натовп вирував на всіх сусідніх вулицях, набережній Нілу, біля телецентру, будівлі міністерства оборони і, звісно, президентської резиденції. Як повідомляє телеканал «Аль–Арабія», сотні протестувальників скупчилися в човнах біля набережної, просто не маючи змоги вийти на сушу, де й без того не було де яблуку впасти.

Період правління ісламістів, яких самі ж обрали до парламенту, як і представника забороненого за правління Мубарака руху «Брати–мусульмани», єгиптяни тепер називають одним із найгірших в історії своєї країни. Мовляв, за цей час вони «не тільки втратили віру в завтрашній день», а й втратили «все, що мали — стабільність і безпеку».

Утім, попри все, у Мурсі залишається й чимало прихильників, які також вийшли на вулиці, щоб висловити підтримку своєму президенту. «Брати–мусульмани» переконують, що саме ці люди становили значну частку рекордних недільних протестів.

Так чи інакше, країна по суті виявилася поділеною на два табори. Поліція намагається розбороняти їх, але як «мурсисти», так і їхні противники налаштовані серйозно. В хід ідуть палиці, каміння, пляшки із запальною сумішшю і навіть вогнепальна зброя.

Ультиматум до вівторка

Протестувальники активно громлять офіси «Братів–мусульман» по всій країні, і поліція, яка часто симпатизує саме опозиційним мітингам, не надто поспішає захищати партійців. Тож часто їм доводиться захищатися, відстрілюючись від нападників із дробовиків.

Станом на вчорашній ранок жертвами заворушень стало щонайменше 14 людей — у Каїрі, Асьюті, Ель–Фаюмі, Александрії. А в місті Бені–Суейф один із «братів» випадково підстрелив одного зі своїх, хоча спершу в убивстві «одного зі своїх синів» лідери руху звинуватили опозицію.

Серед загиблих — громадянин США, який став однією з перших жертв. А журналістку з Голландії жорстоко зґвалтували на площі Тахрір — як завжди в таких випадках, винних не знайдено.

Поранення отримали понад півтисячі людей, проте ці дані далеко не остаточні, адже заворушення тривають і досі. Опозиція дала президенту два дні на те, щоб добровільно подати у відставку. «У Мурсі є час до 17:00 вівторка, щоб скласти повноваження і дати держструктурам можливість підготуватися до дострокових президентських виборів. Інакше ми закликаємо єгипетський народ до масових акцій протесту на всіх площах в усіх містах і до загальних акцій непокори. Ми не підемо на жодні компроміси, альтернативи чи проміжні рішення. Іншого виходу з цієї ситуації, окрім завершення влади «Братів–мусульман» та їхнього ставленика Мурсі, бути не може», — йдеться в заяві молодіжного руху «А–Тамарруд» («Бунт»).

З аналогічною заявою виступив і опозиційний «Фронт народного порятунку», закликавши народ не припиняти мирні акції протесту доти, доки «впаде диктаторський режим».

Мурсі готовий «працювати над помилками»

Варто зауважити, що під час голосування чи не найпотужнішою силою є селянство — єгипетські фелахи, зазвичай неписьменні й мало обізнані в політичній ситуації. Саме вони були головним рушієм обрання ісламістів, адже дуже залежать від думки духовенства. Зрозуміло, що мулли активно проповідували підтримувати «синів Аллаха» у владі. Втім у масових протестах фелахи участі фактично не беруть, адже тяжко працюють, щоб вижити.

Мохаммед Мурсі на масові протести відреагував досить спокійно. Як повідомив офіційний речник президента Омар Амер, глава держави «визнає, що за перший рік свого правління припустився помилок, і готовий працювати над тим, щоб їх виправити». Мурсі вкотре закликав народ до загальнонаціонального діалогу і запевнив, що «готовий почути кожного».

Тим часом головний опонент чинного президента на виборах Ахмед Шафік, який після перемоги Мурсі був змушений терміново втекти з країни (дізнавшись, що видано ордер на його арешт), висловив готовність повернутися в Єгипет уже найближчим часом. Шафік, який зараз мешкає в Дубаї, запропонував створити комісію з передачі влади від президента голові Вищого конституційного суду, принаймні на час перехідного (до нових виборів) періоду. Мурсі таку можливість категорично відкидає.

Туристи тікають, хоча в готелях спокійно

Зрозуміло, що на економіку Єгипту, яка й без того не може оговтатися після «Арабської весни», все це впливає найгіршим чином. Особливо якщо врахувати той факт, що одним із головних джерел наповнення бюджету є туристична галузь. Два роки нестабільності розлякали багатьох іноземних туристів, тож тепер більшість готелів на єгипетських курортах стоять напівпорожні. При цьому ціни на путівки не лише не падають, а навіть зростають — на тих любителях сонця, моря і старожитностей, які, попри все, їдуть у Єгипет, туроператори й готелі намагаються хоч якось «відбити» втрати.

Після 30 червня туристичну галузь чекає новий удар. Багато держав уже попередили своїх громадян, що в Єгипет краще не потикатися. Ті туристи, які станом на позавчора вже перебували в країні, намагаються швидше виїхати, навіть якщо це означає дочасно перервати відпочинок (втім, це стосується переважно західноєвропейських відпочивальників).

Міністерство закордонних справ України закликало українських туристів у Єгипті залишатися на території готелів і не потикатися в місця масового скупчення людей. І туристам, які виконуватимуть цю настанову, майже напевне ніщо не загрожує — у готелях про бурхливі події вулиці часто можна довідатися лише з новин.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>