НОВИНИ ПЛЮС

02.07.2013

Головування в ЄС перейшло до Литви

З 1 липня головування в Євросоюзі вперше перейшло до Литви. Ця місія стане великим випробуванням для маленької країни, яка має безліч власних проблем. Після здобуття незалежності Литва втратила п’яту частину свого населення і зараз у ній налічується близько 3 млн. громадян. До ЄС Литва увійшла 2004 року, але, на відміну від сусідніх Латвії й Естонії, до єврозони і досі не приєдналася.

Під час свого головування в ЄС Литва хоче акцентувати увагу на питаннях енергетики, розвитку балтійського регіону та контролю зовнішніх кордонів спільноти. Ця країна також наполягає на більш тісній співпраці Європейського Союзу з його східними сусідами, такими як Україна, Грузія, Вірменія, а в довгостроковій перспективі — і Білорусь. Наприкінці листопада литовський уряд запрошує ці держави на саміт Східного партнерства до Вільнюса, де Україна сподівається підписати угоду про асоціацію з ЄС.

Євросоюз почне переговори про вступ із Сербією

Лідери ЄС погодилися розпочати переговори з Сербією про членство цієї країни в Євросоюзі. Це рішення довго відкладали з огляду на конфлікт Белграда із сербською провінцією Косово, яка проголосила незалежність. Переговори почнуться в січні 2014 року, повідомив у Брюсселі президент Ради Європи Герман Ван Ромпей. Паралельно тривають переговори з Косово про асоціацію.

Ван Ромпей учора відвідав Сербію і Косово на знак рішучості ЄС у питанні інтеграції цих двох країн до європейського блоку. У випадку Косово швидкого прогресу очікувати не варто, оскільки незалежність цього утворення надалі не визнають п’ять країн–членів ЄС: Іспанія, Греція, Румунія, Словаччина та Кіпр.

«Газпром» програв суд німцям

За рішенням Міжнародного арбітражного трибуналу у Відні, російська газова монополія «Газпром» буде змушена повернути частину платежів німецької енергетичної компанії RWE. На процесі представники компанії RWE, яка контролює 17% паливно–енергетичного ринку Німеччини, наполягали на перегляді формули ціни на газ. У цьому питанні суд також став на бік німецьких енергетиків. «Газпром» повинен буде повернути RWE частину оплати за газ, починаючи від травня 2010 року. Йдеться про суму близько 390 млн. доларів США. Після рішення арбітражу котирування акцій «Газпрому» впали до мінімальних позначок із січня 2009 року.

Торік позови проти російської газової монополії висунула Польща, Литва і Чехія. Чеській дочірній компанії RWE вдалося виграти господарську суперечку у «Газпрому» і не платити штраф за невибраний газ. Іншим європейським споживачам — італійським ENI і Edison, німецьким E.ON і RWE і грецькій DEPA — «Газпром» був змушений надати знижки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>