НОВИНИ ПЛЮС

27.06.2013

Туреччину поки не візьмуть в ЄС

Члени Ради Європи підтримали рішення Німеччини відкласти переговори щодо вступу Туреччини в ЄС і засудили уряд країни в особі прем’єра Реджепа Ердогана за зайве застосування сили і негативні висловлювання на адресу маніфестантів і опозиції. Переговори щодо приєднання Туреччини до Євросоюзу мали відбутися вчора, але Німеччина, Австрія та Нідерланди розкритикували дії турецької влади з придушення акцій протесту в країні. У вівторок в Анкарі було заарештовано не менше 20 людей, підозрюваних у нападах на поліцію під час недавніх заворушень у Стамбулі. Як повідомляють турецькі ЗМІ, їх звинувачують також у приналежності до терористичної організації.

Переговори про вступ Туреччини до ЄС почалися 2005 року, одночасно з Хорватією, яка стане членом Євросоюзу з 1 липня.

Катастрофа гелікоптера в Індії

У північному індійському штаті Уттаракханд у вівторок розбився гелікоптер Мі–17, який брав участь у порятунку постраждалих від зсувів і повеней. Загинуло щонайменше 20 людей — усі, хто перебував на борту. П’ятеро загиблих служили у ВПС, інші були співробітниками індо–тибетської прикордонної поліції або підрозділу із боротьби з надзвичайними ситуаціями при МВС. Причину трагедії з’ясовують. Імовірно, її спричинили погані погодні умови. Станом на вчора було знайдено 12 тіл і «чорну скриньку».

Заворушення в Китаї: 27 загиблих

У результаті заворушень у Синьцзян–Уйгурському автономному районі на північному заході Китаю в середу загинуло не менше 27 людей. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», вранці кілька груп озброєних ножами людей напали на поліцейські відділки, урядову будівлю і будівельний майданчик в одному з місцевих населених пунктів. Озброєні люди вбили 17 осіб, у тому числі дев’ятьох поліцейських, перш ніж охоронці правопорядку застрелили 10 нападників.

За останні роки Синьцзян–Уйгурський автономний район не раз ставав осередком заворушень через конфлікти між уйгурами, які сповідують іслам, та етнічними китайцями.

Перша жінка–прем’єр Австралії йде з посади

Джулія Гіллард, перша в історії Австралії жінка на посаді прем’єр–міністра, сьогодні оголосить про свою відставку. Напередодні, 26 червня, вона повідомила, що причиною для такого рішення стала поразка на виборах голови Лейбористської партії, яку Гіллард досі очолювала. Перемогу в голосуванні здобув попередній прем’єр–міністр Кевін Радд — він отримав 57 голосів проти 45. Де–факто він уже зайняв пост прем’єра, але його кандидатуру має схвалити генерал–губернатор Австралії Квентін Брайс. Джулія Гіллард очолювала уряд Австралії з 2010 року.

Скандальний губернатор Луксору подав у відставку

Новий губернатор єгипетського штату Луксор Адель аль–Хайят пішов у відставку після тижня масових протестів проти його призначення. Як повідомляла «УМ», аль–Хайят належав до терористичного угруповання «Аль–Гамаа аль–Ісламія», бойовики якого 1997 року розстріляли в одному з луксорських храмів групу з 58 іноземних туристів. Оголосивши про свою відставку, губернатор звинуватив ЗМІ в цілеспрямованій кампанії проти нього й запевнив, що не був причетний до вбивства туристів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>