Тисяча й один смак солодощів

26.06.2013
Тисяча й один смак солодощів

Пані Олена радить починати опановувати східну кухню солодощів iз басбуси.

Ми любимо читати східні казки про принцес, султанів, Аладдіна, Шахерезаду, переглядати фільми про Роксолану, Королька — пташку співочу, і знаємо хоча б із відомої кінострічки, що Схід — не проста сторона. Багато хто захоплений східними солодощами — кулінарними візитками країн, у яких літо майже цілий рік. Смаколики країн Сходу можна вгадати із заплющеними очима: відкусиш шматочок, а він настільки солодкий, що сам і тане в роті, в ньому є багато горіхів, меду, патоки, сухофруктів, імбиру, кунжуту, трояндової води, прянощів. Смакуючи пахлаву чи рахат–лукум, можна легко уявити себе на розкішних подушках у якомусь зі східних палаців, де розповідають казки — тисячу й одну...

Олена Похиленко з Томаківки Дніпропетровської області — бухгалтер за фахом, продавчиня за місцем роботи й неперевершений кулінар за покликанням — самотужки навчилася готувати різні східні ласощі. І хоч на вигляд ці смаколики видаються дуже складними, основне правило їх приготування — простота. Головне — братися до роботи з натхненням і вірою у власні сили.

Пані Олена радить починати опановувати східну кухню солодощів із басбуси. Це дуже відомий східний пиріг — манник із кокосовою стружкою, ніжніший і пухкий, просочений ароматним сиропом. Для його приготування беремо всіх інгредієнтів по склянці: просіяне борошно, манку, цукор, кокосову стружку, кефір, соняшникову олію (без запаху), а ще яйце, пакетик ванільного цукру і пакетик розпушувача. Все змішуємо і виливаємо на деко 22х26 см. Зверху прикрашаємо горішками. Пані Олена викладає на пиріг 20 штук мигдалю так, щоб кожен горішок опинився в центрі квадрата, коли треба буде різати вже готову випічку. Випікати басбусу треба при 180 градусах 30—40 хвилин (перевіряти звично: дерев’яна паличка, яку встромляємо у виріб, має бути сухою). Як тільки пиріг поставили в духовку, відразу треба починати варити сироп — з півсклянки цукру, півсклянки води і двох столових ложок лимонного соку (замість лимона можна брати дві жмені пелюсток троянд). Варити після закипання слід 5 хвилин, дати повністю охолонути. Коли з духовки дістанете готовий пиріг, хвилин 10 треба почекати, щоб він трохи охолонув, потім ще у формі нарізати на квадрати й акуратно полити сиропом їхні верх і боки.

Ще одна смакота для ласунів — кавказька кята з листкового, повітряного тіста з масляно–горіховою начинкою. Для тіста потрібно 210 г борошна, 120 г сметани, 115 г вершкового масла, 0,25 чайної ложки солі, 5 г (половина пакетика) сухих дріжджів, 2 столові ложки води для дріжджів і бажано (не обов’язково) 0,5 чайної ложки розпушувача. Спочатку у воді треба розчинити дріжджі, борошно просіяти, додати сіль, розпушувач і ножем порубати в ньому масло. Влити до борошняної маси сметану і дріжджі, вимішати тісто, загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник на 5 годин (можна на ніч).

Для начинки потрібно 105 г борошна, 150 г цукру, 85 г вершкового масла, пакетик ванільного цукру і півсклянки будь–яких подрібнених горіхів. Масло збиваємо з цукром до пишної кремоподібної маси, додаємо ванільний цукор та горіхи і знову збиваємо. Потім додаємо борошно і розтираємо начинку доти, доки не утвориться масляно–борошняна крихта. Ставимо хвилин на 20 у холодильник.

Виймаємо тісто з холодильника і ділимо його на дві частини, начинку ділимо на дві частини також. Кожну частину тіста розкачуємо довільним чотирикутником, рівномірно розподіляємо начинку, а потім скачуємо тісто в рулетики. Потім приплескуємо їх долонями і нарізаємо на маленькі трапеції. Кожну змазуємо збитим яйцем. Випікаємо в духовці при 180–190 градусів приблизно 20 хвилин (до золотистого кольору).

Смачного чаювання!

ПРО ЗАПАС

Гюльбешекер — не дівчина–пташка

Кожен, хто читав класику турецької літератури «Корольок — пташка співоча» Решада Нюрі Гюнтекіна чи дивився однойменний фільм за цією книжкою, захоплювався і красою, і долею незвичайно вродливої дівчини Гюльбешекер. Не всі знають, що так по–турецьки називається і варення з пелюсток троянд, яке можна приготувати, поки квітнуть ці квіти.

Обріжте ножицями пелюстки з чайних троянд так, щоб не зачепити білих їх частинок — для варення вони не підійдуть. Помийте і просушіть пелюстки. На 100 г просушених пелюсток візьміть 100 г цукру і розітріть це в ступці чи каструлі до однорідної маси. Окремо приготуйте сироп з 0,5 кг цукру і склянки води; додайте його до квіткової суміші. Закип’ятіть, зніміть пінку і залиште на ніч. Потім знову закип’ятіть, потоміть на повільному вогні хвилин 20, влийте 2 столові ложки свіжовичавленого лимонного соку (можна апельсинового, можна додати кориці — справа смаку) і варіть ще 3 хвилини. Потім гарячим вилийте варення у стерилізовану банку, герметично закрутіть кришку і залиште на зиму. Коли буде холодно і морозно, це варення пахнутиме весною. (А ще підлікує вам горло й допоможе швидше загоїти ранку).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>