14 років тюрми на 300 сторінках

26.06.2013

Історія Павла Лазаренка, яка вже припала пилом у старих шухлядах, нещодавно стала актуальною в контексті кримінального переслідування Юлії Тимошенко у справі про замовне вбивство депутата Євгена Щербаня. Тоді, в 90–ті роки, компаньйоном Юлії Володимирівни був Павло Іванович, який піднісся до Прем’єр–міністра й опустився до американського в’язня з браслетом на нозі, який під час допиту засинав, лежачи на підлозі. Тепер Лазаренко відраховує останні місяці після ув’язнення, аби отримати остаточну свободу. А журналіст сайта «Українська правда» Сергій Лещенко презентував книжку «Американська сага Павла Лазаренка».

Матеріали з книжки вже були опубліковані в інтернеті в 12 розділах на сайті «УП». Проте як розповідає автор, у книзі з’явилося 40 відсотків нового матеріалу, досі не відомого українцям. Його Лещенко збирав по крихтах у судових архівах США.

Книга водночас є і політичним трилером, і журналістським розслідуванням. Видання присвячене краху особистого та політичного життя Павла Лазаренка. «Ця людина була всесильною в Україні й могла дати команду будь–кому, окрім хіба Президента Кучми, мала величезні статки і планувала стати Президентом України. Але ця людина опинилася за ґратами на іншому кінці планети, і жодні гроші, жодні зв’язки їй не допомогли», — каже Лещенко. Причиною 14–річного ув’язнення в Каліфорнії стали доведені факти корупції й відмивання грошей.

Тікаючи до Америки, Лазаренко був переконаний, що знайде там притулок і заживе новим життям, оскільки мав для цього великі кошти і нерухомість за океаном. Однак каліфорнійське «Межигір’я» стало абсолютно непотрібним людині, яка перебувала у в’язниці для емігрантів у жахливих умовах. «Думаю, найцікавіше читачеві дізнатися про епізоди, в яких людина такого масштабу, як Лазаренко, опиняється на самому дні, коли вже не потрібні всі ці статки, гроші, будинки, а свобода здається дорожчою за будь–що», — розповідає автор.

У суді Сан–Франциско Сергієві Лещенку вдалося скопіювати понад три тисячі архівних файлів судової справи Лазаренка. Робота над книгою тривала протягом двох років.

Історія п’ятого Прем’єр–міністра України, який провів вісім років у в’язниці і п’ять — під домашнім арештом є уроком для українських можновладців, які ще не усвідомлюють, що відмивання коштів і корупція не завжди минають безкарно. «Ця книга мала б стати настільною для кожного українського чиновника, який думає, що на нього ніколи не буде управи. Приклад Лазаренка сьогодні активно наслідують нинішні Прем’єр–міністр і Президент України. Їм варто зрозуміти, що все, що вони сьогодні роблять, може знайти покарання — хай навіть не в цій країні, а, можливо, на іншому кінці планети», — коментує автор.

Під час презентації в київській книгарні «Є» Лещенко зазначив, що має зібраний матеріал для написання нової книжки — про життя Юлії Тимошенко.

«Коли ти створюєш книгу, то ще не відчуваєш усієї відповідальності, яка настає з її презентацією. Коли ж книжка вже видана, ти усвідомлюєш, що не можна нічого змінити. І вся інформація, яку ти зібрав, буде відома людям», — зізнався Сергій у коментарі «УМ».

Наступна презентація «Американської саги...» відбудеться у Лондоні, а після відвідин Туманного Альбіону автор планує представити видання і в регіонах України. «Ця книжка написана дуже просто про цікаві і зрозумілі речі. Усіх цікавить велика політика, великі гроші, і всі впевнені в тому, що політики ці гроші крадуть. І ця книжка підтверджує всі ці стереотипи», — розповів «УМ» керівник проекту, журналіст і модератор зустрічі Вахтанг Кіпіані.

ВІДЗНАКА

 

Напередодні Сергій Лещенко в Осло став лауреатом премії імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи–2013», яку вручають журналістам і мас–медіа Росії, Білорусі, України, Азербайджану, Вірменії.