Ведмежі послуги

26.06.2013
Ведмежі послуги

Вадим Титушко з Оксаною Шкодою. (з мережі «Фейсбук».)

У Шевченківському районному суді відбулося підготовче судове засідання відносно справи побиття журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя.

Нагадаємо, що 18 травня під час акції «Вставай, Україно!» журналісти зазнали тілесних ушкоджень від молодиків у спортивних костюмах, і найбільше показав свою «вправність» кікбоксер із Білої Церкви Вадим Титушко. Наразі лише він перебуває на лаві підсудних.

Справу порушили за двома статтями Кримінального кодексу: 171 — за перешкоджання журналістській діяльності, 296 — хуліганство, яка є суворішою і передбачає позбавлення волі терміном до 4 років. Як заявив адвокат Сніцарчук та Соделя Ігор Федоренко, на даний момент вони вимагатимуть саме такого покарання, оскільки з боку найманого «охоронця мітингів» не було ніяких вибачень або ж визнання своєї вини. Також у коментарі «УМ» адвокат потерпілих заявив, що Титушко ще до побиття журналістів притягувався до кримінальної відповідальності. При цьому адвокат заявив: випадку, якщо під час судового засідання позиція обвинуваченого буде змінюватися, сторона потерпілих також готова коригувати свою думку.

На початку засідання захисники потерпілих подали цивільний позов до Вадима Титушка на отримання компенсації матеріальної та моральної шкоди у розмірі суми застави, за яку «бойовика» випустили з–за ґрат, — 22 940 гривень. Також було подано клопотання щодо накладення штрафу на майно Титушка для гарантії виконання цивільного позову. Проте в останньому захисникам відмовили, оскільки потерпілі не надали списку належного Титушку майна. Як повідомила в коментарі «УМ» представник потерпілих Вікторія Кіріна, «у клопотанні відмовили безпідставно, оскільки, відповідно до вимог чинного КПК України, зазначати перелік майна, який перебуває у власності обвинуваченого зобов’язані тільки слідчий або ж прокурор при поданні клопотання. Цивільний позивач не має права отримувати інформацію із закритих джерел про майно, право власності».

Запобіжний захід щодо Титушка у вигляді застави — 22 940 грн. — суд вирішив продовжити. Також на прохання прокурора на наступне засідання (1 липня) буде запрошено чотирьох свідків, один із яких — Сергій Громський — працівник міліції. Адвокати відразу подали до Шевченківського райуправління УМВС заяву про надання цим свідком завідомо неправдивих показань, оскільки він повідомив, ніби Ольга Сніцарчук розхитувала БРДМ і просила присутніх на мітингу її побити. Кіріна каже, що Ольга і Влад під час сутички навколо панцерника перебували в іншому місці.

Засідання було публічним. Окрім журналістів, у залі сиділо кілька жінок, які постійно виступали на захист Титушка, активно коментували процес і називали Сніцарчук та Соделя «обшарпаними й недоглянутими наглєцамі, які тільки й хочуть збагатитись за рахунок Вадима».

Сам Титушко на прізвисько «Румин» був знервований. Його зовнішній вигляд кардинально відрізнявся від того, що був під час акції 18 травня: замість спортивного костюма — рожева сорочка, сірі штани.

«Бідний Вадим, бідна дитина» — всоте повторювали прихильниці Титушка. Як вдалося дізнатися, це ті самі жінки, які створили групу підтримки Титушка у «Фейсбуці». Одна з них — проросійська журналістка Оксана Шкода — була прес–секретарем у Наталі Вітренко, а зараз працює на команду Віктора Медведчука «Український вибір». Шкода постійно супроводжувала Титушка і після засідання поїхала разом із ним. Говорити з журналістами вони навідріз відмовлялися, а Титушко сказав лише одне: «Рєбята, ви провокатори, чесно».

Від’їжджав Титушко на автомобілі марки «Фольксваген». Зі слів активіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзі, то було авто правоохоронців, яке зазвичай займається стеженням.

Хто спонсорує прихильників і підтримку Титушка і звідки у людини, яка приїхала на «гарячий» мітинг заробити 250 гривень, знайшлося на заставу майже 23 тисячі гривень, — залишається нез’ясованим. Нелогічно також, що, за офіційними зізнаннями «Румина», його 18 травня найняли охороняти мітинг від опозиції, а от у суді підтримують його проросійські й провладні люди.