НОВИНИ ПЛЮС

20.06.2013

Підсумки саміту «Великої вісімки»

Лідери держав «Великої вісімки» таки ухвалили спільне комюніке, попри те, що позиція президента Росії Володимира Путіна щодо ситуації в Сирії — одного з ключових питань зустрічі — розходилася з думкою решти семи учасників саміту в Північній Ірландії. Про подальшу роль чинного президента Сирії Башара Асада, якого Росія де–факто підтримує, а решта держав «Великої вісімки» визнає злочинцем і закликає піти у відставку, в документі не сказано. Також у комюніке зафіксовано бажання всіх восьми лідерів боротися з відмиванням коштів та спробами ухиляння від сплати податків, хоч і не вказано, яких саме заходів буде вжито в цьому напрямі.

Протести в Туреччині: нова форма

Після розгону поліцією табору протестувальників на площі Таксім та в парку Гезі у Стамбулі, маніфестанти обрали новий спосіб висловити уряду своє обурення. Дедалі більше людей приходить на Таксім і просто мовчки стоїть. Як повідомляє «Німецька хвиля», таку форму протестів започаткував турецький митець Ердем Гюндуз, який у ніч із понеділка на вівторок 8 годин мовчки простояв на площі, доки поліція не почала розганяти протестувальників. За його прикладом, демонстранти просто мовчки дивляться на портрет засновника турецької держави Мустафи Кемаля Ататюрка.

Тим часом Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун висловив занепокоєння жорстким ставленням турецького уряду до демонстрантів. Він наголосив, що стежить за розвитком протестів і закликав усі сторони бути максимально стриманими й почати конструктивний діалог.

У світі побільшало біженців

Кількість вимушених переселенців у світі за 2012 рік сягнула майже 45,2 мільйона — це максимальний показник за останні 18 років. Такі дані наведено в опублікованій учора доповіді Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR). За даними UNHCR, із них станом на сьогодні біженцями є 15,4 мільйона людей, ще 937 тисяч вимагають притулку і 28,8 мільйона вважаються внутрішньо переміщеними особами.

Основною причиною, яка змушує людей залишати свої оселі, є війна: 55% вимушених переселенців утекли із зон воєнних дій — Афганістану, Сомалі, Іраку, Сирії та Судану.

Перше місце за кількістю біженців посідає, як і останні 32 роки, Афганістан. Як зазначає UNHCR, приблизно кожен четвертий біженець у світі — родом із цієї країни. При цьому 95% афганських біженців отримують притулок у Пакистані та Ірані. Ці держави взагалі прийняли найбільше біженців минулого рок у— 1,6 мільйона та 868 тисяч відповідно. Третє місце за цим показником посідає Німеччина — 589,7 тисячі біженців. Загалом 81% з усіх біженців приймають країни, що розвиваються.

Повені в Індії: понад 130 жертв

У результаті повеней, викликаних сильними мусонами, на півночі Індії загинули щонайменше 130 осіб. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, найбільших збитків зазнали штати Уттаракханд і Хімачал–Прадеш. Рятувальники прогнозують, що жертв насправді значно більше, адже до багатьох районів вони поки що просто не можуть дістатися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>