Без Олега і Віталія

20.06.2013
Без Олега і Віталія

Учора на Банковій відбувся акт «прозорості й відвертості» — діалог Президента з парламентською опозицією. Віктор Янукович зустрівся з лідерами фракцій Верховної Ради, серед яких був і очільник «Батьківщини» Арсеній Яценюк. Голови фракції ВО «Свобода» і «УДАР» Олег Тягнибок та Віталій Кличко, як і попереджали, на зустріч не з’явилися. Кличко одразу заявив, що не піде на «кулуарні» рандеву, які відбуваються за зачиненими від журналістів і громадськості дверима, і Тягнибок його підтримав.

На тому, що дискусія між опозицією і Президентом має бути лише публічною, наполягала з–за ґрат і Юлія Тимошенко. «Ця дискусія обов’язково, це принципова річ, повністю повинна відбуватися в публічній площині. Це не повинні бути кулуарні перемовини, це не повинні бути розмови 6–7 людей між собою», — передав слова лідерки «Батьківщини» її адвокат Сергій Власенко.

Проте «Батьківщина» прийшла на Банкову фактично повним складом. «Якщо Президент боїться прийти до парламенту, то ми не боїмося прийти до Президента», — заявив журналістам на вході в АП Яценюк, наголосивши, що йому «є що сказати» Януковичу.

Проте висловлювати свою позицію главі держави колишньому голові «Фронту змін» довелося без соратників — окрім Арсенія Петровича, нікого з «батьківщинівців» до Президента не пустили. Як повідомив депутат Андрій Сенченко, піднявшись на четвертий поверх (де розташований «головний» кабінет), члени фракції побачили «осіб, які зазвичай беруть участь у різних зіткненнях». «Це ті самі «тітушки». Вони виглядають точно так само. Як виявляється, це частина охорони Президента нашої країни», — зауважив опозиціонер. Довелося опозиційним нардепам чекати на свого лідера в прес–центрі на першому поверсі.

«Ми з вами політичні опоненти, але те, що відбувається ця зустріч, — це дуже правильно, в першу чергу для країни. Так відбувається в кожній демократичній державі, де опозиція з владою ведуть чесний, відвертий і прозорий діалог», — цитує Яценюка прес–служба Президента.

Окрім нього, участь у засіданні взяли голови фракцій Партії регіонів Олександр Єфремов та Компартії — Петро Симоненко, представник Президента у ВР Юрій Мірошниченко, міністр Кабміну Олена Лукаш, глава АП Сергій Льовочкін і Голова Верхової Ради Володимир Рибак.

Серед іншого, Віктор Янукович заприсягнувся, що розмови про приватизацію вітчизняної газотранспортної системи — провокація, і наразі йдеться передусім про модернізацію української ГТС, спрямовану на підтримку її технічної надійності. Президент також зазначив, що «сьогодні є велике бажання зробити консорціум Україна—Європа—Росія», але без участі парламенту жодного рішення щодо цього ухвалено не буде.

Також Президент назвав «недоречними» розмови про погіршення соціально–економічної ситуації у країні і запевнив, що бюджет виконується на 100,6%, і при цьому Україна своєчасно виконує зобов’язання за внутрішніми і зовнішніми боргами.