Курс на Червону планету

19.06.2013

Гарантоване місце в підручниках з історії (принаймні космонавтики) і звання першої людини, що ступила на Марс. Чи варта така честь того, щоб навіки розпрощатися зі своїми близькими, батьківщиною й навіть рідною планетою? Відповідь «так» на це запитання дали понад 6300 людей. Саме стільки кандидатів виявили бажання стати учасниками першої місії на Червону планету, яка стартує 2020 року. Але пощастило лише вісьмом із них. Учора Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору Національної космічної агенції США оголосило переможців цього історичного відбору. І вперше рівно половина команди, що вирушить з космічною місією, — жінки.

Для того щоб потрапити на Марс, восьмеро щасливчиків пройшли неймовірно жорсткий відбір. Фактично щодня впродовж півтора року їх випробовували як фізично, так і інтелектуально. Вони відповіли на безліч запитань, пройшли величезну кількість тестів і завдань та десятки медичних і психологічних комісій. І довели, що гідні. На Землю вони вже не повернуться — подорож до Марса й виконання запланованих завдань на самій планеті займуть надто багато часу, а всім астронавтам на той час, коли стартує місія, вже буде за 40. Схоже, фанта­стичні сюжети на кшталт фільму «Москва — Кассіопея», де в далекі космічні польоти зумисне відбирають підлітків, у реальному житті не проходять. Підготовка учасників таких подорожей має бути надто високою, аби довірити цю місію дилетантам чи дітям.

Усі учасники першої марсіанської місії — професіонали найвищого класу. 39–річний Джош Кассада — колишній військовий льотчик, доктор фізичних наук. 37–річний афроамериканець Віктор Гловер служить у ВМС США і консультує Конгрес із питань військово–морського флоту. Його ровесник Нік Хейг — льотчик–випробувач, служить у Пентагоні й займається дослідженнями в галузі знешкодження саморобних вибухових пристроїв. Ендрю Моргану також 37 — він один із найкращих хірургів швидкої медичної допомоги в армії США.

34–річна Крістіна Хамок — визначний дослідник–океанограф. 35–річна Ніколь Манн служить у морській піхоті, а молодша за неї на рік Енн Макклейн, майор ВПС США, блискуче керує військовими гелікоптерами і щойно закінчила навчання у школі льотчиків–випробувачів. 35–річна Джессіка Меїр — доктор медицини та океанографії, фахівець із морських ссавців, анестезіолог Школи медицини при Гарвардському університеті.

«Кожен із цих людей має багатий життєвий досвід і наділений специфічними навичками. Вони зможуть ділитися знаннями одне з одним і, я певен, зроблять величезний внесок у дослідження НАСА», — заявив представник Космічного центру ім. Джонсона Джанет Каванді.

Уже в серпні відібрані астронавти почнуть проходити передполітну підготовку в тренувальному центрі у Х’юстоні. Готуючись до польоту, призначеного на 2020 рік, щороку вони отримуватимуть зарплату в розмірі від 64 до 142 тисяч доларів, залежно від підготовки й освіти, повідомляє «Лос–Анджелес таймс».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>