НОВИНИ ПЛЮС

19.06.2013

Позиція Венеціанської комісії

Венеціанська комісія вважає, що ухвалення конституційних змін на референдумі в Україні недоречне. Про це йдеться в оприлюдненій офіційній позиції Венеціанської комісії щодо Закону «Про всеукраїнський референдум», ухваленого Верховною Радою у листопаді 2012 року, інформує УНІАН.

«Можливість ухвалювати Конституцію на референдумі, скликаному за народною ініціативою, здається, не передбачена чинною Конституцією України, — зазначається у позиції Венеціанської комісії. — Надання дозволу на національний референдум за народної ініціативи щодо нової Конституції чи змін до Конституції... зроблять можливим уникнення вимог кваліфікованої більшості у Верховній Раді. Комісія щиро вірить, що це буде шкідливим для конституційної стабільності та законності в Україні».

Крім Закону «Про всеукраїнський референдум», Венеціанська комісія не схвалила проект закону про вибори народних депутатів України. Натомість ВК схвалила пропозиції Конституційної асамблеї щодо зміни Конституції, які виключають Верховну Раду з процесу призначення суддів.

Партія «УДАР», низка громадських організацій уже підготували подання до Конституційного Суду, аби скасувати антидемократичний закон про референдум. Водночас лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що депутати ВР розглядатимуть усі питання, порушені Венеціанською комісією, але рішення будуть приймати так, «як вони вважають за потрібне», адже «у нас є своя держава, у нас є певні обставини в державі».

Ще один політбіженець

Дружині колишнього в.о. міністра оборони України Валерія Іващенка дали статус біженця в Данії. Про це пише газета «Вєсті», нагадуючи, що колишній член уряду Юлії Тимошенко Іващенко в лютому сам отримав притулок у Данії. Щоб не втрачати зв’язки з родиною, Іващенко домігся статусу біженця і для своєї дружини Валентини.

На думку захисту, виїзд дружини убезпечив Іващенка від тиску. В Україні Іващенка судили нібито за зловживання, однак випустили з ув’язнення після тривалого перебування в СІЗО.