Влада раді не зраділа

19.06.2013
Влада раді не зраділа

Відразу аж сім авторитетних громадських організацій шахтарської столиці виступили з публічною заявою про конфлікт навколо так званої Громадської ради, що створюється при Донецькій облдержадміністрації згідно з постановою Кабінету Міністрів від 3 листопада 2010 року.

«Створюється» — в даному разі не помилка, бо представницькому органу від місцевої громади, який мав би давати поради чиновникам (та й контролювати їхню діяльність), все якось не щастить народитися по–справжньому.

 

Як розповів «УМ» голова обласного відділу Комітету виборців України Сергій Ткаченко, на хвилі ентузіазму, ще на початку 2011 року, групою ініціаторів було складено комплексну програму розвитку громадянського суспільства в регіоні, якою передбачалася координація масових ініціатив та рухів донеччан, широке залучення незалежних експертів до діяльності владних органів. Дещо таки вдалося зробити: зокрема, зусиллями ради було загальмовано бездумне закриття «малокомплектних» шкіл (здебільшого українських), дано оцінку скандальній медичній реформі.

Мабуть, така самостійність думок не сподобалась чиновникам. Обіцяне фінансування під комплексну програму спочатку притримали, а згодом узагалі виділили кілька тисяч гривень на канцелярське приладдя та квіти іменинникам. Втомившись доводити правоту у високих кабінетах, керівництво Громадської ради склало свої повноваження, після чого під сукно сховали саму ідею дорадчого органу «від народу».

Цієї весни про раду згадали (бо формально збіг термін повноважень попереднього складу). Але владний підхід не змінився. Чи не найбільше про це знає донецький учений, голова громадської організації «Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу» Володимир Кіпень. За його словами, чиновники Донецької облдержадміністрації, готуючи перевибори, цілеспрямовано «нафарширували» добровільну нібито структуру слухняними, залежними від них організаціями.

— Мобілізували, за класиком, «і мертвих, і живих, і ненароджених», — обурюється пан Кіпень. — Прийняли документи у 272 громадських структур, значна частина з яких навіть формальну вимогу — показати якусь роботу за два останні роки — не змогла виконати. Найбільшу частку склали організації, що знаходяться на системній «підгодовці» обладміністрації, багато пов’язаних із Партією регіонів. Опереточних козацьких осередків iз най­оригінальнішими назвами набралось понад 10%. Справді ж дієві громадські організації практично розчинилися в цій масовці. Стало зрозумілим, що владі потрібна повністю «ручна», підконтрольна, структура для забезпечення «одобрямса».

Але справжній шок незалежні громадські діячі відчули, коли побачили новий варіант комплексної програми, створений десь у нетрях управлінь обласної адміністрації. Конкретні напрямки роботи перетворилися на розпливчаті формулювання «вивчити», «сприяти», «приділити увагу». Наприклад, на попереднє дослідження проблем «третього сектору» регіону передбачається виділити чималеньку суму в 210 тисяч гривень, але цей проект розтягується... на весь термін дії ради. «А коли ж тоді, власне, ті проблеми вирішувати?» — риторично перепитує керівник громадської організації «Альянс» Світлана Закревська.

Узагалі з грошима у новій «казенній» програмі чимало питань. Наприклад, майже чверть мільйона має бути перераховано маловідомому регіональному розважальному каналу «на створення тематичних програм». З незрозумілих причин до бюджету включено проведення етнофестивалів, що вже багато років організовуються рахунком діаспорних громад. Як вказують незалежні експерти, ігнорується фундаментальний принцип конкурсності в отриманні грантів на діяльність. Перелік можна продовжувати.

Як результат, сімка провідних громадських організацій Донеччини звернулася до голови Донецької ОДА Андрія Шишацького з вимогою провести публічні слухання та обговорення нової програми, що, до речі, передбачено статутом ради. Днями з «губернаторського» офісу прийшла відповідь, яка відмовляє в позові на тих засадах, що документ, мовляв, було розміщено на сайті обладміністрації.

Далі активістам залишилося апелювати лише до простих донбасівців та столичної влади. Чи допоможе?

P.S. Нагадаємо, створення схожої Громадської ради в Києві, яка мала б «підспівувати» «регіональному» голові КМДА Попову, переросло в кулачні бої опозиційних політиків із міліцією та провладними діячами. n