Друзі без шуму й пилу

19.06.2013
Друзі без шуму й пилу

«Без шуму, без пилу, дуже часто» і, очевидно, дуже плідно зустрічаються двоє президентів — український, Віктор Янукович, і білоруський, Олександр Лукашенко. А що ці зу­стрічі мало кому помітні — так сказано ж, «без шуму і пилу». На цьому наголосив Лукашенко, якого називають останнім диктатором Європи, учора — під час першого з двох днів свого візиту в Україну. До Києва Олександр Григорович прихопив свого 9–річного Колєньку — позашлюбного сина і, судячи з усього, спадкоємця. Як запевняє «Комсомольська правда», поки батько–президент вирішуватиме державні справи, сину організують окрему програму.

Востаннє Лукашенко приїздив до України як гість на інавгурацію Януковича в лютому 2010 року. Проте закиди в тому, що вони рідко зустрічаються, білоруський очільник обурено заперечив, наголосивши: нинішній «знаковий» візит — лише «результат численних зустрічей і консультацій з багатьох питань» між ним і українським колегою.

Під час спільної прес–конференції за результатами зустрічі з Президентом України Лукашенко звернув увагу на те, що їм із Януковичем вдалося ухвалити «багато дуже важливих рішень». Зокрема й таких «доленосних», як питання державного кордону. За словами білоруського очільника, під час дводенного візиту обидві сторони постараються вирішити всі питання, які між ними залишилися, «щоб у нас не залишалося «хвостів» на майбутнє».

Глава Української держави, у свою чергу, подякував білоруському гостю за конструктивний діалог, назвав його старим другом і запевнив, що між ними двома «немає ніяких секретів». «Ми дуже рідко підбираємо слова, коли спілкуємося сам на сам. Я думаю, що дипломатична тональність існує тільки на офіційних заходах, і по–іншому не може бути між добрими сусідами, — цитує Януковича УНІАН. — Ми ж нічого поганого не збиралися робити, і наш діалог між главами держав — він теж багаторічний і завжди був і є абсолютно дружній... Ну, я б сказав, конструктивний, як зараз прийнято говорити, незважаючи на те, що ми іноді... наші відносини переводимо в емоції з приводу тих чи інших подій».

Також Президент України зазначив, що наша держава зацікавлена в якнайшвидшому набутті Білоруссю статусу повноправного члена Світової організації торгівлі. І запевнив, що головування України в Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) «створює умови для участі Білорусі в процесах зміцнення в Європі безпеки й стабільності».

А підписання меморандуму про поглиблення взаємодії між Україною та Євразійською економічною комісією, за словами Януковича, відповідає інтересам України і жодним чином не суперечить її Угоді про асоціацію з Європейським Союзом.

Також Лукашенко відвідав Верховну Раду. Як зауважила у своєму «Фейсбуці» народний депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко, високого гостя в цьому режимному об’єкті охороняло близько 15 бодігардів.