Трибуна під кутом 40°

19.06.2013
Трибуна під кутом 40°

Після алкогольного дебошу в аеропорту Франкфурта глави МВС Луценка Україна «прославилася» на весь світ «п’яним» скандалом з іще одним урядовцем. Учора перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський прийшов напідпитку до Верховної Ради представляти звіт Кабінету Міністрів про виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

Такий висновок зробили депутати від опозиції, побачивши вираз обличчя й очі урядовця та звернувши увагу на його дикцію. Мярковський таки зачитав із папірця виступ на 840 слів, Зазначивши, що, «попри негативні тенденції розвитку світової економіки, уряд забезпечив фінансування підвищених соціальних стандартів, соціальних ініціатив Президента, видатків пенсійного характеру. Так, видатки державного бюджету збільшилися на 62,2 мільярда гривень, або на 18,7 відсотків до 2011 року...» тощо. Утім депутат від «Свободи» Ігор Швайка підійшов до оратора, потягнув носом повітря й пересвідчився: під градусом! Аби не відповідати на закиди нардепів, Мярковський швиденько ретирувався із сесійної зали через ложу уряду.

«Я думаю, всі знають, як смердить від людини, яка щойно відірвалася від горілки», — розповів журналістам Швайка, назвавши й виконання бюджету–2012 «п’яним». У відповідь на голос із залу — мовляв, коли на трибуні урядовець напідпитку, обговорювати треба саме цей кричущий факт, — спікер Володимир Рибак сказав: «Я не думаю, що Голова Верховної Ради буде ганятися за депутатами і за міністрами, хто де що випив».

Після півгодинної перерви на вимогу «Свободи» й «Батьківщини» Рибак повідомив: «Зараз іде освідєтєльствованіє першого заступника міністра, і він свої пропозиції о 16–й годині доповість нам і по цьому питанню».

Голова Регламентного комітету ВР «регіонал» Володимир Макеєнко прикрив представника влади версією про його нездужання, вказавши на «запах ліків, а не алкоголю»: «Я особисто викликав йому лікаря з першого поверху, він почав йому міряти тиск і дав таблетки. Людина працювала, людина втомлена, це може статися з кожним. Ми просимо Мярковського вийти на трибуну, щоб усі пересвідчилися, що все гаразд».

Мярковський не вийшов. Замість нього по обіді доповідь продовжив уже сам міністр фінансів Юрій Колобов, який розповів, що його заступника «госпіталізовано, він проходить медичне обстеження». «Я думаю, що народні депутати, які працювали з Анатолієм Івановичем, знають його як дуже порядну і виховану людину», — заявив міністр.

Однак опозиціонери вважають, що двох думок із цього приводу бути не може. «Недаремно ж він утік», — каже БЮТівець Олександр Бригинець. «З огляду на стан заступника міністра фінансів, треба підтримати збільшення акцизного збору на алкоголь», — жартує його колега Володимир Ар’єв. А «свободівець» Ігор Мірошниченко додає: «Тепер треба, щоб перед виступом із трибуни ВР усі представники Кабміну дули в трубку для виявлення кількості алкоголю в крові!»

Ще один націоналіст Юрій Сиротюк констатує: «П’яний замміністра фінансів доповідав про виконання бюджету 2012 року, п’яний голова Тернопільської ОДА ходить на колегії (приносять)… А що з Президентом, який не здатен сам проголосити в Раді щорічне послання? Безкарність та всевладдя геть оп’янили нинішній режим».