Юні художники малюють Україну

19.06.2013
Юні художники малюють Україну

Тетяна Скирда та Ігор Янковський вiтають переможцiв.

У Києві відбувся фінал першого національного проекту Всеукраїнського благодійного фонду Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» — Всеукраїнської виставки–конкурсу дитячої художньої творчості «Мій рідний край — Україна». Переможців конкурсу минулої неділі урочисто вітали у легендарному «Шоколадному будинку» на Шовковичній, у залах якого милували око кращі роботи. Діти з цікавістю розглядали малюнки своїх товаришів по пензлю. Батьки, що супроводжували маленьких художників, прислуховувались до порад фахівців.

«На конкурсі надійшли 699 малюнків з усіх регіонів України. Ми навіть не очікували такої кількості творчих робіт, — сказала Тетяна Скирда — завідувач Мистецького центру «Шоколадний будинок». — Малюнки оцінювало компетентне журі за трьома віковими категоріям: від 5 до 7 років, від 8 до 12 років, від 13 до 16 років. Основні критерії — відображення теми, щирість, а також самостійність виконання».

«На жаль, у деяких малюнках відчуваєш, що прикладалась рука викладача або дорослої людини, — зазначила Галина Ямчинська — доцент кафедри естетики, етики та образотворчого мистецтва Житомирського державного університету імені Івана Франка. — Повірте, для дитини важливо своє бачення світу! Не варто дорослим робити таку ведмежу послугу».

Утім у більшості творчих робiт журі побачило думки, сподівання і доброту. Переможців виявилося більше, аніж очікувалося: 9 фіналістів, а також 27 переможців у творчих номінаціях. Усі вони отримали дипломи, а також професійні художні набори, які сприятимуть продовженню творчості.

Переможці основного конкурсу отримали путівки до дитячого табору «Артек».

Назвемо лідерів: 7–річна Валерія Ткачук із Житомира (малюнок «Кольорова весна»), 12–річний Антон Андреєв iз Черняхова («Різдвяні янголи), 13–річна полтавчанка Єлизавета Бідуха («Все йде, все минає»).

«Основною метою нашого конкурсу є пошук і заохочення юних талантів з усіх куточків України та подальша підтримка й розвиток їхньої творчості. Фонд був ініціатором конкурсу і каталізатором творчого процесу. Для об’єктивності оцінок було створено незалежне журі. Роботи юних художників оцінювали заслужені художники України з різних областей нашої країни. На об’єктивність оцінки вплинуло й те, що роботи надавалися анонімно, члени журі навіть не знали, з якого регіону України та чи інша робота. Члени журі в останні дні працювали до глибокої ночі, у палких суперечках відбираючи кращих iз кращих», — зазначив Ігор Янковський, голова наглядової ради Всеукраїнського благодійного фонду «Ініціатива заради майбутнього».

Урочистості прикрасив виступ бандуриста–віртуоза Ярослава Джуся, а також артистів оригінального жанру.

Виставка триватиме до 28 липня 2013 р. у залах київського «Шоколадного будинку».