Негазована відпустка

18.06.2013
Негазована відпустка

Турецькі поліцейські стоять на тлі портрета Кемаля Ататюрка після «очистки» площі Таксім від опозиціонерів. Фото Рейтер.

Спроби прем’єр–міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана досягти компромісу з протестувальниками і «задобрити» їх референдумом щодо забудови стамбульського парку Гезі, схоже, зазнали невдачі. Можливо, через те що були не надто щирими. Тож протистояння триває.

Учора турецькі профспілки оголосили одноденний загальнонаціональний страйк на знак протесту проти дій поліції, яка напередодні жорстко розігнала демонстрантів. Після того як їх витіснили з площі Таксім, учасники акції залишилися в багатостраждальному парку, проте в ніч на неділю силовики взяли його штурмом. Сльозогінний газ, від якого потім півдня кашляли мешканці кількох навколишніх кварталів, водомети — арсенал поліцейських незмінний. Наметове містечко опозиціонерів знесли бульдозери. Понад 500 людей було затримано, багато отримали синці та поранення й надихалися газом. Схожа ситуація склалася і в столиці країни Анкарі.

При цьому міністерство охорони здоров’я почало розслідування щодо медиків, які надавали допомогу учасникам акцій протесту. Мовляв, вони діяли без санкції міністерства, а отже — незаконно. Такі дії відомства викликали обурення не лише профспілки медпрацівників, а й організації «Міжнародна амністія», яка назвала можливе притягнення лікарів до відповідальності за те, що вони діяли відповідно до своєї присяги, «абсолютно неприйнятним». Нагадаємо, раніше під час сутичок протестувальників із поліцією загинуло п’ятеро людей і постраждало кілька тисяч.

На ранок Ердоган виступив перед мітингом своїх прихильників, яких зібралося кількасот тисяч. Прем’єр гнівно і красномовно затаврував учасників акцій протесту, заявивши, що ними «маніпулюють терористи». Звинувачення в тому, що поводиться як диктатор (такі закиди лунають від учасників антиурядових протестів), Ердоган відкинув, пояснивши, що «був просто зобов’язаний очистити парк Гезі». За словами глави уряду, іноземні ЗМІ висвітлюють ситуацію в Туреччині «упереджено» і «забувають про те, що його підтримує більшість населення країни».

Попри все, демонстранти не збираються відступати і планують знову виходити на площі й вулиці, протестуючи проти політики Ердогана. Їх не лякає навіть те, що, за інформацією турецьких ЗМІ, на підтримку місцевому спецназу до Стамбула перекидають загони з інших регіонів країни.

Ситуація в Туреччині, яка залишається одним із найпопулярніших напрямків для курортного відпочинку серед відпускників України та Росії, природно, викликає неабияке занепокоєння у тих, хто вже купив путівку або збирався зробити це найближчим часом. Але туристи, які цими днями відпочивають на популярних турецьких курортах, запевняють: на пляжах і в готелях усе спокійно. «Про те, що десь б’ються і протестують, дізнаємося здебільшого з телевізора. Хоча в центр про всяк випадок поки що не виходити», — розповіла «УМ» киянка Аліна, яка з чоловіком і двома малими дітьми орендує апартаменти в одному з популярних серед туристів житлових комплексів Анталії.

Про те, що загрози для українських туристів у Туреччині немає, заявив і генеральний консул України в Стамбулі Богдан Яременко. «Якщо українці приїжджають до Туреччини відпочивати на море, в Стамбул — як туристи, або в інші історичні міста або у справах бізнесу — сказати, що їм загрожує щось більше, ніж за звичайних обставин, ми не можемо, підстав для цього немає», — наголосив дипломат в ефірі телеканалу ICTV, зауваживши, що назвати ситуацію в Туреччині революцією було б «явним і безпідставним перебільшенням».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>